Мръсният въздух е сериозна причина за смъртността в региона
Секция: Анализи
27 Август 2021 13:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мръсният въздух е сериозна причина за смъртността в региона

/КРОСС/ Болестите на дихателната система са втората по честота причина за хоспитализирането на разградчани през последните три години и заемат четвърто място по смъртност. През миналата година те отстъпват едно място назад заради коронавируса, но тези заболявания са в основата на хроничните незаразни болести. Острите инфекции на горните дихателни пътища не отстъпват от водещата позиция, като най-много страдат подрастващите до 17 години.

Според доклада на Регионалната здравна инспекция за качеството на атмосферния въздух и влиянието му върху здравето на разградчани, основният замърсител в областния град е сероводородът. Основният източник на безцветния, но миризлив газ е промишлеността.

За поредна година се отчитат превишени стойности както на максималноеднократната, така и на средноденощната пределно допустима концентрация. При приемливи стойности от 0.005, през изминалия август са отчетени 0,0263, през октомври слизат до 0,0138, през декември са били 0,0017, но дори и най-ниските стойности - 0,007 през юни, пак са над разрешените.

Концентрациите на сероводород през денонощието в атмосферния въздух през 2020 г. са измерени в пункта за мониторинг, разположен в Разград на бул. „Бели Лом" № 37 А.

Негативните здравни последствия за хората при контакт със сероводорода се определят от концентрацията и експозицията на въздействие. При ниски концентрации дразни лигавиците и предизвиква конюнктивит, а при високи са възможни сериозни поражения върху дихателните органи.

Съгласно доклада за състоянието на околната среда за миналата година на РИОСВ - Русе, оплакванията на жителите на Разград за обгазяване с неприятна миризма са били свързвани основно с пречиствателната станция за отпадъчни води на „Биовет" и Градската пречиствателни станция за отпадъчни води.

Отклонения от нормата не са констатирани по отношение на фините прахови частици, серния диоксид от топлоелектрическите централи, азотния диоксид и въглеродния оксид от транспорта, както и на озона.

Сред предприетите мерки от ОбщинаРазград е благоустрояване на пространството около неработещата спортна зала „Абритус" в размер на 178 000 лева, озеленяване и благоустрояване в Благоево, Дянково и Липник за 26 096 лева, поливна система на тревните площи около паметника на масона Иван Ведър за 3 719 лева, освежаване на плажната зона на втория язовир на „Пчелина" за 6 945 лева, а още 21 000 лева са дадени за „доставка, монтаж и възстановяване на градинска мебел в зона за отдих „Пчелина", както и площадката за деца с увреждания до хотел „Централ" на стойност 43 825 лева. Останалите предприети мерки са свързани с пешеходните алеи в градските гробища, тези в приюта за кучета, ремонт на уличната настилка в града, както и редица проверки съвместно с РИОСВ.

На територията на Разградска област /извън областния център/ няма постоянно действащи пунктове за контрол на атмосферния въздух. Измерванията на показателите, характеризиращи качеството на атмосферния въздух в областния център се извършват от мобилна автоматична станция на Регионална лаборатория - Русе към Изпълнителната агенция по околната среда. „Удачно е да се организира и втори пункт за контрол на атмосферния въздух в западната промишлена зона на град Разград", заключават здравните инспектори в своя доклад.

Десислава СТЕФАНОВА, www.ekip7.bg