БНБ: Жилищата у нас ще поскъпват още до края на годината
Секция: Анализи
30 Август 2021 14:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНБ: Жилищата у нас ще поскъпват още до края на годината

/КРОСС/ Цените на жилищата у нас ще продължат да нарастват през третото и четвъртото тримесечие на 2021 г. на годишна база. Това ще се определя от засиленото търсене на жилища в съответствие с прогнозираното подобряване на икономическата активност

Цените на жилищата у нас ще продължат да нарастват през третото и четвъртото тримесечие на 2021 г. на годишна база. Това ще се определя от засиленото търсене на жилища в съответствие с прогнозираното подобряване на икономическата активност в страната и наблюдаваното от началото на годината нарастване на склонността на домакинствата за покупка на жилища. Това се казва в прогноза на БНБ, публикувана в тримесечното издание "Икономически преглед".

В него се посочва още, че през първото тримесечие на 2021 г. годишният темп на растеж на индекса на цените на жилищата (ИЦЖ) се e ускорил до 7,5% спрямо 5,4% през предходното тримесечие, което е съпроводено и с увеличение на обема на сключените сделки за покупкопродажба.

Нарастване на цените на жилищата беше отчетено в пет от шестте най-големи областни градове, като най-значително бе поскъпването на жилищата в София - 11,6%. По-силно повишение на цените се е наблюдавало при съществуващите жилища - 8,9%, спрямо новите - 6,7%. Според експертите на банката натрупаните спестявания в икономиката и липсата на достатъчно алтернативи за тяхното инвестиране в среда на ниски лихвени проценти са други потенциални фактори с проинфлационно влияние върху цените на жилищата.

Проучване на консултантската компания "Найт Франк" сред над 900 нейни клиенти от 49 глобални пазара е установило, че в глобален план 19% от анкетираните са сменили жилището си от началото на пандемията. Делът им достига 25% в Австралия и Северна Америка. От хората, които не са сменили дома си, 20% са по-склонни да го направят през 2021 г. на фона на продължаващата пандемия.

От участниците в допитването, които са по-склонни да сменят жилището си през идните 12 месеца, 38% търсят имот в градски локации, а 33% избират покрайнините. 46% от участниците казват, че е по-вероятно да купят самостоятелна къща или вила, но търсенето на апартаменти е нараснало до 19% спрямо 12% през 2020 г.