Лекари от Пловдив отказаха да ваксинират 12-годишно момче въпреки желанието на родителите му
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Септември 2021 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекари  от Пловдив отказаха да ваксинират 12-годишно момче въпреки желанието на родителите му

/КРОСС/ Лекари от Пловдив отказаха да ваксинират 12-годишно момче въпреки желанието на родителите му.

Малко преди началото на учебната година Борислав и съпругата му решават да ваксинират сина си срещу коронавирус. Отивайки в общинска болница "Свети Пантелеймон" обаче лекарите отказват да направят имунизацията.

Следва втори опит -в диагностично консултативен център седем, но и там без успех. Каква е причината - от там отказаха коментар. А от болница "Свети Пантелеймон" обясниха, че не са имали информация за здравословното състояние на детето, както и за имунизационния му статус.

Поради това, че не е педиатър и няма официални документи от личния педиатър, тя е отказала. Ние смятаме, че има правилно отношение към нещата, защото тя не е и педиатър, няма специалност по педиатрия, обясни д-р Генади Странджев, зам. директор на МБАЛ "Св. Пантелеймон".

Последва и реакция на здравната инспекция.

Аргументите на колегата не са основателни, дотолкова, че ваксината е разрешена за приложение на възраст над 12 години. И е трябвало да попита просто имало ли е в един месец назад някакви ваксини, които са правени, съгласно задължителния имунизационен календар, обясни д-р Милена Панайотова, началник отдел "Противоепидемичен контрол", РЗИ-Пловдив.

А по данни на здравното министерство близо 13 000 деца между 12 и 18 години са ваксинирани. Разрешени за употреба върху деца между 12 и 17 години са 2 ваксини - на "Модерна" и "Пфайзер".