Експерт: При избори 2 в 1 общата дата да е на първия тур на президентските
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Септември 2021 16:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерт: При избори 2 в 1 общата дата да е на първия тур на президентските

"Ако изборите са 2 в 1, логично е парламентарните да са по време на първия тур на президентските, защото избирателната активност на втория е по-ниска". Това каза пред БНР Даниел Стефанов, преподавател в НБУ, експерт по изборни системи.

Според него е добре да се има предвид, че на такива избори хората обикновено копират предпочитанието си от единия вид - в другия. Експертът обясни, че машинното гласуване по света се провежда, за да могат да се правят по няколко избора в едно: "Ние нямаме опит с това и той трябва да се натрупва. При една по-добра разяснителна кампания, в която също нямаме опит, вероятно тези трудности могат да бъдат преодолени".

Той посочи, че при избори 2 в 1 би трябвало да има икономия на средства. Стефанов уточни, че за изборната администрация е добре да знае възможно най-рано датата за изборите, за да ги подготви. Той посочи, че президентът и Народното събрание трябва навреме да определят датите за парламентарните и президентски избори.

По думите на експерта буди притеснение фактът, че първият и най-силен глас, който се чу в началото на разговора дали изборите да бъдат 2 в 1, е бил на фирмата, която е доставчик на машините за гласуване: "Не мисля, че това е нормално. Според мен ЦИК трябва да направи план и в следващите месеци или година да върне собствения си контрол върху изборите. Тя трябва да добие и да управлява софтуера и да може да го инсталира върху машините, когато тя реши - с ясно разписани процедури. Това е най-главната задача на ЦИК".