Акад. Петрунов: До 8-12 месеца е имунитетът срещу COVID след ваксиниране или преболедуване
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Септември 2021 09:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Акад. Петрунов: До 8-12 месеца е имунитетът срещу COVID след ваксиниране или преболедуване

/КРОСС/ До 8-12 месеца имаме имунитет срещу COVID след ваксиниране или преболедуване. Това каза в "Тази сутрин" по bTV имунологът акад. Богдан Петрунов. Той уточни, че имунитетът, създаден от препаратите е по-специфичен, определи го като по-центриран.

Според него ваксинацията трябва да бъде задължителна за учителите, лекарите и всички здравни работници, пожарникари, транспортни работници и тези, които работят в контакт с много хора. "Нищо в момента не може да се справи по-добре с коронавируса, освен имунизацията. Ако продължаваме така, ще се гърчим с месеци и години", прогнозира той.

Академик Петрунов обясни, че имунитетът, който се създава от ваксинираните хора е много по-специфичен, той - го определи като много по-центриран. "Той създава антитела, които са много по-голям афинитет към вируса. Това е основание всички, които са имунизирани, да бъдат пак ваксинирани след 8 - 12 месеца", посочи акад. Петрунов.
Според него имунитетът, който се изгражда от преболедуването е по-специфичен и по-широк. "По-защитени са тези, които са ваксинирани, в сравнение с тези, които са преболедували. Ваксините дават една сравнително висока защита, над 50 на сто, в имунизираните хора, в зависимост от циркулиращия щам. С имунизацията срещу коронавируса създаваме така наречения трениран имунитет, подготвяме имунната система да реагира по-адекватно и по-качествено", обясни имунологът.

Според него ваксината може са пази и от други подобни вируси, а смесването на ваксините засилва имунитета. "Еволюцията на вируса ще е един безкраен процес, така че само имунизацията може да помогне", смята ученият. Досега министерството на образованието се справя в добре със ситуацията, отбеляза той. "Има изследване в Израел, че ротационното обучение - 1 седмица вкъщи, 1 - на училище, е много добро. Децата над 12 години спокойно могат да се имунизират", добави акад. Петрунов.