Владо Бучковски: В София политическата криза се задълбочи, преговорите ще продължат едва през декември
Секция: Интервюта
02 Септември 2021 12:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Владо Бучковски: В София политическата криза се задълбочи, преговорите ще продължат едва през декември

/КРОСС/ Владо Бучковски, специалният представител на правителството на Република Северна Македония (РСМ) в преговорите с България, казва, че скоро в София няма да бъде избрано ново правителство, а междувременно предстоят президентски избори. Затова бившият македонски премиер смята, че преговорите със София ще продължат едва през декември, цитира думите му скопското електронно издание "Фактор".

„За съжаление, там (в София-бел.ред.) се задълбочи политическата криза и не беше възможно да се сформира правителство дори след повторните избори, които се състояха на 11 юли. Очевидно е, че сега те са тактически с третия мандат, връчен на Българската социалистическа партия и е сигурно, че и те не могат да съставят политическо правителство. Това означава, че през ноември ще има редовни президентски избори и трети парламентарни избори. Това означава, че до края на ноември, началото на декември няма да имаме събеседник от другата страна. Опитът, направен от нашето правителство на тези срещи през юни, когато нашата делегация, водена от премиера Заев, показа, че служебното правителство не е готово да влезе в разрешаването на спора между Скопие и София. „Така че ще трябва да изчакаме до декември", каза професор Бучковски.

Професорът добавя, че пътят ще бъде труден, но че не е невъзможно да се стигне до решение и очаква София да бъде подложен на повишен натиск от ЕС и САЩ.

„Трябва да се договорим директно със София. Но бъдещото българско правителство също няма да бъде в удобна позиция, тъй като нараства натискът както от ЕС, така и от нашия стратегически партньор, САЩ, който е изключително заинтересован от стабилността на Западните Балкани. Мисля, че ще имаме добри шансове, но всичко зависи от нас."

Според Бучковски българската страна трябва да влезе открито, рационално и прагматично в решаването на този проблем.