Пулмологът: Лесна умора и задух показват проблем с белия дроб
Секция: Здраве
03 Септември 2021 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пулмологът: Лесна умора и задух показват проблем с белия дроб

Спирометрията след прекаран ковид дава ясна картина за пораженията

Изследването се прави три седмици след заразяването

/КРОСС/ Само за 10 минути можете да установите състоянието на белия си дроб след прекарана ковид инфекция. Това става чрез спирометрия - тест за изследване на белодробната функция. Той е задължителен след боледуване от вирусната пневмония, причинена от COVID-19, особено ако продължавате да имате задух и кашлица, съветва д-р Димитрина Стоянова, специалист по белодробни болести в доболнична помощ на денонощна клиника “Медикус Алфа”.

Спирометрията се използва за диагностициране и контролиране на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), бронхиална астма, белодробна фиброза, бронхиолит, белодробен емфизем - въобще нарушения, засягащи белодробната функция.

Изследването измерва скорост и обеми на въздушният поток при влизането и излизането от белите дробове. Пациентът вдишва дълбоко, след което максимално рязко издишва в апарата, който на момента дава оценка на функциите на белите дробове, обяснява д-р Стоянова.

COVID-19 най-често засяга белия дроб, след това продължително време пациентите, дори млади хора без придружаващи заболявания, страдат от лесна умора и задух при най-малки усилия. Затова е необходимо изследване дали вирусът има отражение върху самата дихателна функция, или става въпрос за субективни усещания. Защото задухът може и да не е свързан с проблем в белите дробове, а с обездвижването на организма и степента на натоварване в определен момент.

Има пациенти, които реално нямат функционален проблем с дишането, обяснява д-р Стоянова. Голям процент от тях получават свръхчувствителност на бронхите, с пристъпи на спазми, задух и кашлица, подобни на астматичните. След като чрез спирометрията се установи липсата на проблем, човек се успокоява и ако спазва определен хранителен и двигателен режим, бързо ще възстанови здравето си.

Д-р Стоянова напомня, че е добре при продължаващи оплаквания след прекаран COVID-19 първо да се направят консултации при кардиолог, пулмолог, ако се налага и при други специалисти. Най-добре е спирометрията да се извърши три седмици след заразяването, когато са отминали острите симптоми на ковид инфекцията.

Бабини илачи

Домашни средства при кашлица

Лимонът и медът помагат да не кашляте през нощта.

Кашлицата е естествена реакция на организма, когато има някакъв вид раздразнение на дихателните пътища и тяхната лигавица. Тя може да се получи както при алергии, така и при бактериални или вирусни инфекции. Когато е суха, с пристъпи, причината обикновено е респираторна алергия. Ако е дълбока, с отделяне на храчки, става дума за инфекция.

Сухата кашлица може да продължи и след излекуването на инфекцията, защото лигавицата на дихателните пътища е много вероятно да се е увредила. Сухият въздух от климатиците допълнително усложнява състоянието. Затова дихателните пътища трябва да се поддържат добре овлажнени. Мед, лимон, джинджифил, чесън, сок от лук, стафиди, кимион, алое вера - народната медицина разполага с богат арсенал от средства срещу кашлица.аргара със солена вода

Разтворете половин чаена лъжичка сол в 1 ч. ч. топла вода и направете гаргара. Облекчава болката в гърлото и действа противовъзпалително. Можете да правите процедурата няколко пъти на ден.

Лимон и мед

Смесете сока на един малък лимон с 2 с. л. мед и топла вода. Изпийте преди лягане, за да облекчи кашлицата и да поддържа овлажнени дихателните пътища.

Чай от подбел

Залейте 5 грама (1 с. л.) сухи листа от подбел с 1 ч. ч. вода и варете 15 минути. Прецедете. Пийте отварата топла, 3 пъти на ден по 1 чаша. Може да се подслади с мед, особено за деца, защото има горчив вкус.

Наука и практика

Хмелът в пивото бори вирусите

Най-ценният компонент на кехлибарената напитка я прави вкусна и полезна

Хмелът повишава антиоксидантите в бирата.

Пивоварната наука, която тази година отбелязва своята 65-годишнина, се обогати с още едно изследване, направено от български учени. Проф. Габриела Маринова и екип от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) експериментират с допълнително охмеляване на кехлибарената напитка. Резултатите от тяхното изследване показват, че умереното обогатяване на бирата с хмел със 120 mg/l алфа-киселини е благоприятно за повишаване на антиоксидантния капацитет на пивото и подобрява неговите качества.

Хмелът е този, който определя до голяма степен типичните качества на бирата - горчивия вкус, аромата и стабилността на пяната. Той балансира сладостта на малца, разнообразява вкуса и аромата и създава комплекс от сензорни усещания, произтичащ от взаимодействието на множество летливи съединения. Ето защо смесването на хмеловете и етапът на добавянето им към пивото са ключови и дават неограничени възможности за постигането на различни вкусове и аромати.

Интересът на науката към допълнително охмеляване на пивото не е случаен. Хмелът е уникална комбинация от алфа- и бета-горчиви киселини, етерично масло, полифеноли, естрогени, танини, витамини, минерали и др. Главният фенилфлавоноиден компонент - ксантохумолът - има антивирусни, противовъзпалителни и противомутагенни (оказващи влияние на гените) свойства и е един от най-силните антиоксиданти.