Д-р Стойчо Кацаров: Ако персонал и посетители са със 100 % "зелени сертификати", ограничителните мерки не важат
Секция: Интервюта
03 Септември 2021 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Стойчо Кацаров: Ако персонал и посетители са със 100 % "зелени сертификати", ограничителните мерки не важат

/КРОСС/ Интервю с д-р Стойчо Кацаров - служебен здравен министър в предаването „Тази сутрин" на бТВ

Водещ: Ще си говорим за новите мерки, които влизат в сила на 7 септември със служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Всичко това обаче след секунди.
Водеща: Сега ще дадем и детайлите, новите анти-ковид мерки ще влязат само до дни и засега те ще действат само до 30 октомври.

Водещ: Като част от ограниченията за заведенията се въвежда вечерен час - те ще работят от 7 до 23 часа при спазване на 1,5 м дистанция между столовете и при ограничение до 6 човека на маса.
Водеща: Фитнесите ще работят с до 30% от капацитета си, колективните спортове на закрито спират.

Водещ: Кината, театрите, концертите на закрито и цирковете ще са отворени за посетители при намалена на половина заетост.
Водеща: Преустановяват се някои дейности като за всички масови мероприятия, фестивали и събори - тук вече ще има ограничения.

Водещ: Спортните състезания на закрито ще се провеждат без публика, а тези на открито при заетост от 30% с условие за дистанция и маски.
Водеща: Преустановяват и организирането на някои мероприятия или по-скоро ограничават капацитета - сватби и други мероприятия на открито ще могат да бъдат с до 30 гости, след 10 дни ще се направи оценка дали мерките дават очаквания ефект.

Водещ: В студиото ни вече е служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.
Водеща: Да видим сега в по-смекчен вариант обаче ли влязоха мерките, които обявихте във вчерашния ден, в сравнение с това, което обяви, включително и в нашето студио на „Тази сутрин" доц. Ангел Кунчев?

Стойчо Кацаров: Мерките, които прилагаме, съответстват на приетия Национален оперативен план и са на научно обосновани. Те бяха обсъждани многократно в много широк експертен състав с целия експертен съвет по епидемиология към Министерство на здравеопазване и по този вид на мерките беше постигнато единодушие, че това са най-подходящите в момента мерки, които трябва да бъдат приложени.

Водещ: Окончателни ли са обаче те? Това, което вчера съобщихте на брифинга в следобедните часове част от него беше ревизирано, например работното време на заведенията - до 22 часа, изведнъж стана 23, защо?

Стойчо Кацаров: Това е единствената корекция, която сте забелязали. Имаше колебания по начало за това дали да бъде 22 или 23 часа. Обсъждахме го през деня в момента, когато беше издавана заповедта. Консултирахме и обсъждахме и с външни лица, експерти, имаше становища от различни организации и преценихме, че е по-добре да бъде 23, а не 22 часа.

Водеща: Какво промени решението ви? Някои биха видели, включително и натиск от страна на протестите и на бизнеса?

Стойчо Кацаров: Нищо не промени. Не е имало никакъв натиск. Това, пак казвам, имаше колебания колко да бъде часът и това не е толкова важно - дали е 22 или 23 часа това не е съществено.

Водещ: Служебният премиер Стефан Янев обяви мерките като достатъчно щадящи. Трябва ли обаче да са толкова щадящи, при все че вие вчера казвате - последното място по ваксинация ни отрежда първото място по смъртност?

Стойчо Кацаров: Да, това е друга тема. Ние не изгаряме от желание да въвеждаме мерки или да ограничаваме дейността на когото и да било. Принудени сме да го направим, не толкова заради нарастващият брой на заразените хора, колкото заради стръмно нарастващият брой на заетите болнични легла, в т.ч. легла в интензивните отделения и за съжаление увеличеният брой на смъртните случаи от ковид. На всеки 100 заразени, 4 умират. В тази ситуация сме длъжни да предприемем мерки, след като изпуснахме възможността цялото лято да се ваксинираме. Сега единствената възможност да забавим развитието на епидемията е да вземем мерки допълнителни, нефармацевтични епидемиологични мерки както се наричат, на базата на дистанция и преграда пред разпространението на вируса. Просто няма друга възможност.

Водеща: Няма друга възможност, казвате. Сам насочвате вниманието върху болниците. В същото време обаче отново да ви върна към темата за мерките. Това, което обяви първоначално доц. Ангел Кунчев и какво взимате вие като решение? Например той предложи затварянето на барове, игрални зали, казина, галерии, музеи. Също така имаше сред предложенията и мерки, които предвиждаха ресторантите да спрат работа на закрито или евентуално 50% срещу зелен паспорт. Защо не предприехте тези мерки?

Стойчо Кацаров: Предприехме мерките, които, ще повторя отново, бяха широко обсъдени с най-добрите, най-широкият кръг експерти в областта на епидемиологията и инфекциозните болести. На два пъти бяха обсъдени. Мярка по мярка е разглеждано. Те са научно обосновани, те са на основата направени така, че наистина да препятстват предаването на инфекцията, без да засягат по възможно най-тежък начин отделни структури. Много добре премерени са мерките, много добре обмислени са всяка една от тях. Това са местата, където е най-голям рискът от предаване на инфекцията, най-голям риск от избухване на епидемичен взрив. Съответстват на Националния оперативен план. Бяха обсъдени в т.ч. и в Министерски съвет в предишния ден, след заседанието на Министерски съвет. Ние поискахме становище от работодателски и браншови организации, получихме може би над 40 такива становища. Някои от предложенията, които не противоречат на епидемиологичните правила, които бяха направени, бяха възприети и отразени в заповедта. Т.е. това е един процес, който не е еднократен. Това е един дълъг процес на съгласуване и обсъждане с много широк кръг от хора.

Водещ: Съобразихте ли се с предложеното от доц. Ангел Кунчев - главният санитарен здравен инспектор. Хората откриват сериозна ревизия между това, което той обяви тук в понеделник и в нашето студио, след това ги прати и към вас, и към това, което вчера вие обявихте?

Стойчо Кацаров: Като цяло няма съществени разлики. Има разбира се, но това е нормален процес на обсъждане. Предложението идва, то се обсъжда, на базата на това предложение се изготвят мерките. Пак ще кажа - мерките, според нас, са достатъчни в този им вид и научно обосновани.

Водеща: Нещо любопитно отново по тази тема. Тук на няколко пъти се коментираше използването на така наречените зелени паспорти и сертификатът за ваксина като начин за даване на по-голяма свобода и вход, по-свободен вход в заведения, мероприятия и т.н. Вие никъде обаче не залагате използването на този сертификат в мерките, защо?

Стойчо Кацаров: Не е така.

Водещ: Къде?

Стойчо Кацаров: В повече от половината от мерките.

Водещ: Дайте ни пример. Кога например ще имаме предимство, ако имаме сертификат или паспорт?

Стойчо Кацаров: Не е пред мен заповедта, за да ви дам пример. Но повече от половината от мерките предвиждат, че ако е осигурен организаторът е осигурил персоналът си 100% със зелен сертификат и осъществил контрол на входа за посетители само със зелен сертификат, ограниченията, които са предвидени в капацитета в заповедта, не важат за него, той може да не ги спазва, може да работи на 100% капацитет. Това се отнася за кината, за театрите, за заведенията, да не ги изреждам всички, но те в заповедта са посочени.

Водещ: Важната тема за милиони българи и за около 700-800 хиляди деца. Началото на учебната година обещахте и гарантирахте, че ще бъде присъствено, означава ли това, че пък плановете и вариантите на МОН също в случая няма да играят роля?

Стойчо Кацаров: Не, напротив. При условията, които са разработили в МОН, съгласувано с нашите експерти от здравния контрол, се надяваме, не надяваме се, смятаме че трябва да започне присъствено учебният процес при тези условия и организация, която те са създали. Те също предвиждат присъствено да започне.

Водеща: При какви случаи обаче, има ли ясно някакъв праг, над който ще кажете - стоп, минаваме към дистанционно обучение?

Стойчо Кацаров: Ако тези мерки не са достатъчни, за да овладеят епидемичната вълна, ако тя продължи да нараства, ако болниците продължат да се пълнят интензивните отделения, със сигурност ще се наложи да се наложат допълнителни ограничителни мерки. Нашият оперативен план предвижда, че ако страната навлезе в тъмно червената зона, ако имаме над 500 до 1000 души на 100 хиляди нови случаи ежедневно, това може да се стигне до там, че дори да останат да работят само детските градини и детските ясли от учебните заведения. Надявам се да не се стигне до там, но това вече зависи от всички нас, не само от Здравното министерство. Ако ние имаме съвестта и отговорността да спазваме тези мерки, сами ще си помогнем да не стигнем до такива крайности да затваряме училища и университети.

Водещ: Кое обаче ще бъде водещо - броят на заразените в конкретното училище или заболеваемостта в областта, да кажем Търговище в момента са в тъмно червената зона, там трябва ли да започне училище?

Стойчо Кацаров: Смятаме, че всички училища в страната могат да започнат присъствено на 15 септември. Разликите, които се виждат в отделните области, не са съществени. Това са от епидемиологична гледна точка несъществени различия, несъществени проблеми. Страната е сравнително равномерно засегната от епидемията.

Водеща: Маските ще бъдат ли задължителни в училищата и от каква възраст нагоре?

Стойчо Кацаров: Това са планове, които прави МОН. Доколкото съм запознат с тези планове, ще има задължение за носене на маски, но не искам да влизам в детайли на това нещо дали в междучасия, дали в час, това МОН ще определи точно кога, за колко време, съгласувано с нашите експерти.

Водещ: Как ще насърчавате ваксинационния процес? Днес започва една следваща стъпка - ваучер за храна срещу ваксинация, какви са очакванията ви там?

Стойчо Кацаров: Аз не съм спирал да насърчавам ваксинационния процес от първия ден, в който съм министър. За съжаление ние пропуснахме възможността в началото на този процес да ваксинираме възрастните хора. Смъртните случаи, които регистрираме, 86% са на хора над 60-годишна възраст. Ако ние бяхме успели за този период да ваксинираме дори само възрастните хора, тези които са над 60-годишна възраст, нямаше вероятно да се налага в момента да слагаме каквито и да било ограничителни мерки. Ако бяхме ваксинирали 60-70 процента от населението ни, защото имаше тази възможност, имаше достъп до ваксини, включително да избере която си иска от предлаганите на пазара ваксини, вероятно щяхме да отменим дори задължението за носене на маски, нямаше да се наложи. Това че хора се заразяват не е страшно. Страшното е хората, които са в болниците и умиращите хора, а това са в над 96% неваксинирани хора.

Водещ: Дайте ни малко повече яснота за това как ще действа тази система за ваучера, за която питаме в момента и по какъв начин ще получават хората тези придобивки или бонуси?

Стойчо Кацаров: Аз не съм лансирал и не съм обявявал система за плащане на ваучери за ваксинация. Нека този, който е оперирал тази система, той да даде тези подробности. Това не е инициатива на Министерство на здравеопазването.

Водещ: А тогава онези ваксини, които са пред големите хипермаркети и които също ще дават финансови стимули на хората, те синхронизирани ли са, съобразени ли са с вас, със здравното министерство?

Стойчо Кацаров: Това не е инициатива на Здравното министерство, това са инициативи на отделни организации, на отделни лица.

Водеща: Подкрепяте ли ги?

Стойчо Кацаров: Ние подкрепяме всяка инициатива, която е свързана със стимулиране, с подтикване на хората за това да се ваксинират, но най-важният стимул за ваксинация, според мен, си остава това, че така предпазваш себе си и близките си.

Водеща: Д-р Кацаров, много експерти, включително и акад. Петрунов вчера в студиото на „Тази сутрин" говори за това, че може би задължителните ваксини не са чак толкова лоши идеи, особено в определени социални групи. Какво мислите вие, ще има ли такава стъпка?

Стойчо Кацаров: Моето виждане категорично е ваксините са доброволни и да останат доброволни. Това е категорично.

Водещ: Лекари, учители, социални работници, които работят с възрастни хора, за които вие говорихте?

Стойчо Кацаров: Лекарите се ваксинираха над 70% от лекарите са ваксинирани, това поне сочат нашите данни. За съжаление сред другия медицински персонал процентът е около 30. Подобен е процентът при учителите, не е висок процентът и сред служителите на старческите домове. Едно от нещата, които обсъждахме тези дни, но може би ще бъде предприето като мярка на следващ етап, ако тези не сработят е да се въведе такова задължение за някои категории лица. За тези, които говорим.

Водещ: Дайте яснота, за кои категории ще станат...

Стойчо Кацаров: Не ще станат. Казвам, че се обсъжда и е възможно да станат. Говорим за служителите в старческите домове, говорим за служителите в лечебните заведения. Това не значи задължение за ваксинация. Това значи да предпазим хората, които са вътре. То може да бъде защото си преболедувал, може да бъде защото си правиш периодично тестове, или може да бъде защото си се ваксинирал. Обсъждат се такива въпроси. Вие виждате, че в съседни нам страни, а и в редица европейски страни, това е въведено като императивно задължение. Ако тези мерки не сработят, това може да бъде въведено като мерки и у нас. Не можем да ги изключим.

Водеща: Задължителни ваксини за определени групи категории?

Стойчо Кацаров: Не. Не задължителни ваксини за определени хора, задължение за предпазване. Може да не е ваксина, може да е тест, може да е преболедуване. Различно е. Задължителна ваксина е друго.

Водещ: От друга страна мотивацията на лекарите в момента е под въпрос. БЛС е затрупан от жалби на хора, които са недоволни от новата методика за заплащане на допълнителните 1000 лв. какво ще предприемете?

Стойчо Кацаров: Методиката, за която става дума, за заплащане на лекарите на първа линия в болниците, е възприета и подписана от БЛС и НЗОК. Тя принципно е по-справедлива от стария ред за заплащане, защото при нея заплащането съответно на положения труд. Не е по равно на всички. Тези, които полагат повече труд, получават повече. Тя е по-справедлива. При изготвянето обаче са допуснати някои празноти и пропуски, които доведоха до такова напрежение в отделни болници. Може би заради неправилно тълкуване. Водят се разговори, включително и в момента между НЗОК, Лекарския съюз и с наше съдействие, където е необходимо да бъдат направени корекции. Те са свързани и с актуализацията на бюджета на Здравната каса, но аз съм убеден, че решенията са близки, те са ясни и ще бъдат реализирани в рамките вероятно на следващите дни. Така че няма причини за безпокойство.

Водеща: Изплатени ли са тези пари, има ли ощетени лекари?

Стойчо Кацаров: Да, да. Изплатени са.

Водещ: До кои месеци? Има ли стари задължения от преходните вълни?

Стойчо Кацаров: Не, не. Изплатени, всички средства са изплатени. Но юли включително са изплатени. Имаше забавяне на изплащането на самите лекари и медицински персонал, което беше свързано точно с някои неясноти в тези методики, как точно да бъдат изчислени парите. Забавяне в самите спешни центрове или отделни лечебни заведения. Средствата от Министерство на здравеопазването и НЗОК са преведени изцяло.

Водещ: Според новата методика, която вие казахте е по-справедлива, колко от медицинския персонал ще получава 1000 лв.? Защото ние знаем това като някаква гранична стойност и сума. Масово се говори, че повечето медици вече вземат по 100-200 лв.

Стойчо Кацаров: Може да се говори всичко. Методиката е основана на това - ако работиш пълен работен ден, ако работиш целия месец, получаваш 1000 лв. Ако работиш извънреден труд, ще получиш повече от 1000 лв. Ако половината от месеца си бил отпуск, ще получиш 500 лв. Това е принципът, на който се опираме.

Водеща: Има ли медицински работници, които са отпаднали и няма да получават вече нито стотинка?

Стойчо Кацаров: Има такива, които са получавали 1000 лв., за това че са имали прекаран 1 час в ковид отделението.

Водещ: Например?

Стойчо Кацаров: Не мога да ви дам конкретен пример. Всеки досег е бил таксуван 1000 лв., няма значение колко време си бил в досег. Не е справедливо, съгласете се, ако вие сте целият месец в ковид отделението да вземете 1000 лв., и един лекар консултант от другата клиника, който е консултирал 1 болен, също да вземе 1000 лв., нали не е честно. Трябва да има пропорция. Не е честно вие да работите целият месец и да вземете 1000 лв., господин Йовчев да работи половината месец да е на море и той да вземе 1000 лв., нали не е честно.

Водеща: Ако има платен отпуск, всичко е честно.

Стойчо Кацаров: Не, отпуската си е отпуск, това не е заплата. Това е допълнително възнаграждение.

Водеща: Отговаряме на примера ви, просто не беше коректен.

Стойчо Кацаров: Това е допълнително възнаграждение за работа в рискова среда.

Водещ: Ще освободи ли това обаче финансов ресурс, който е предвиден за тези 1000 лв. и за какво ще го използвате, ако парите са по-малко, които ще се дават?

Стойчо Кацаров: Вие знаете, че ние въведохме такъв модел за възможност , процедура за лечение на хора в амбулаторни условия. Това е много важно. Там е осигурено допълнително финансиране на лекарите в извънболничната помощ, които за леките и среднотежките случаи да могат да ги диагностицират, преглеждат и лекуват у дома, включително с лекарства, платени от Здравната каса. Това е много добра възможност. В момента има около 50 такива центъра, които са сключили договори със Здравната каса. Ние се надяваме в рамките на 1-2 седмици да станат до 150 центъра. И голяма част от хората, които са заразени с ковид да могат да бъдат диагностицирани, ако е необходимо, пак казвам леките и среднотежките случаи да бъдат лекувани амбулаторно.

Водещ: Районните лекарски колегии обаче имат свои становища и до момента те не са позитивни относно този пакет, който вие предлагате амбулаторен?

Стойчо Кацаров: Много позитивно се посреща от медицинските центрове и от ДКЦ. Има огромен интерес за сключване на договори за изпълнение на тази процедура. Те ще бъдат подкрепени освен всичко друго от здравното министерство с апаратура, допълнителна апаратура, която да използват. Това ще помогне да се облекчат болниците и ковид отделенията, натискът върху тях. Това ще помогне да се облекчи спешната помощ. А това ще помогне на личните лекари да обърнат повече внимание на хората с други хронични заболявания. Да отделят достатъчно време и да се продължи процесът на ваксинация, независимо че сме в пандемична вълна, като най-силното средство за противодействие.

Водеща: Д-р Кацаров, друга важна тема - за третата доза. Няма спешна нужда от прилагане на трета доза на напълно ваксинирани лица, това съобщиха от ЕМА вчера. Как ще действаме обаче у нас?

Стойчо Кацаров: Имаме пълна готовност от гледна точка на документацията, информацията за въвеждане на такава трета доза. Софтуерът позволява, променен е, той иначе не допускаше регистрация на трета доза, променен е до момента, до който се издаде такова разрешение. За да може да бъде приложено, очакваме решение на регулаторния орган, в случая на ЕМА. Тя вчера излезе с едно становище, в което казва, че би могло по ръшение на съответни съвети от специалисти да се допусне всяка страна за себе си да реши и да допусне. Не го включи като задължение, не го включи в кратките характеристики на продукта, което би бил добър вариант от наша гледна точка, но даде такава възможност. Аз съм възложил събирането на такава работна група, това ще стане днес и в следващите дни, която да ни даде становище допустимо ли е и при пациенти с какви придружаващи заболявания да се приложи трета доза, официално, за да си бъде регистрирана. Не „Off label", защото „Off label" и сега може някой да си направи. Официално в момента, в който получа това становище, ще издадем такова разрешение за тези категории пациенти с определен вид заболявания, че е възможно, ако те желаят да си поставят трета доза.

Водещ: В какви срокове да очакваме това? До края на годината възможно ли е вече за тези групи хора да има трета доза?

Стойчо Кацаров: Не до края на годината. Това ще стане вероятно още другата седмица като възможност ще бъде създадено, след като този съвет даде съответните препоръки.

Водещ: Говорим за уязвими групи. Означава ли, че за останалата част, масовата население няма да се използва трета доза, защото досегашните две ни пазят?

Стойчо Кацаров: Изобщо използването на лекарствата по правилата и по нашите закони, и по европейските правила, става на базата на това, което е одобрил регулаторния орган. ЕМА е одобрила две дози, за една от ваксините една доза.
Водещ: Много европейски държави обаче прилагат една доза, без да има...

Стойчо Кацаров: Не много. Ние също вероятно ще допуснем за определени хора с определени заболявания прилагането на трета доза. Масовото прилагане на трета доза на всички, които желаят независимо от заболяванията им, би трябвало да стъпва на промяна в регулаторните правила. Регулаторният орган трябва да каже да, може. Защото, обърнете внимание на това, нещата винаги имат и друга страна. Ако поставянето на трета доза се окаже, че има ефекти, които не са предвидени, кой след това ще носи последствията и отговорността. Затова е важно регулаторният орган да поеме отговорността, той е компетентен да го направи.

Водещ: Казахте другата страна. Ред е ние да видим другата страна на базата на вашите мерки, как реагират браншовете. Сега ще се прехвърлим в една фитнес зала, защото и там ще има ограничения, за да видим дали са готови работещите там да спазват новите мерки.

Репортер: Ние се намираме в една от столичните фитнес зали, за да поговорим с хората от бранша какви са техните притеснения след въвеждането на новите по-строги мерки на 7 септември. Кажете какви са вашите притеснения и какви са критиките към новите мерки?

Радка Василева: Разбира се ние в момента можем да работим, което е чудесно, но наистина имаме притеснения в няколко посоки. На първо място вече откакто е в сила пандемията и ограничителните мерки, ние се опитваме да разберем по какъв начин се определят обектите, върху които ще бъдат наложени някакви ограничения? Дали има направен анализ работата на кои обекти как влияе върху хода на пандемията и дали има пряка причинно-следствена връзка между обектите, които търпят някакви ограничения и наистина увеличаване или намаляване на бройките? Министър Кацаров спомена, че заповедта ще бъде преразгледана след един недълъг период от време, а нашите опасения са, че ако сегашните мерки не повлияят в положителен аспект, това няма да е защото те не са достатъчно крути, а защото не са насочени в правилната насока. Едни и същи са субектите, които търпят мерки без да има наистина направен анализ по какъв начин тяхната дейност се отразява върху хода на пандемията.

Репортер: Преди да зададем въпроса към здравния министър, казахте за финансовите притеснения. Много накратко с едно изречение за тях?

Радка Василева: Те са налице, защото ние вече повече от година работим при някакви ограничения без да имаме компенсация за това, че работим с намален капацитет. Не един път бизнесът повдигна въпроса за това да не бъдат налагани мерки преди да има ясно виждане как ще бъдат компенсирани бизнесите. Разбира ме, че към момента пари няма, какво се случва? И не на последно място, не знаем докога ще продължим да работим, и ако случайно бъдем затворени, по какъв начин това ще бъде компенсирано?

Репортер: Очаквате финансова помощ и вие. Това са въпросите оттук.

Водещ: Директно на въпросите, които бяха зададени от страна на фитнес центровете - по какъв начин се налагат ограниченията, имало ли е анализ и фокусът дали е правилен?

Стойчо Кацаров: Това не е анализ, който е направен ат хок сега, това е епидемиологичната наука на базата на начина на предаване на такъв тип въздушно-капкови инфекции, всяка една от тези човешки дейности е анализирана. Това са рисковите среди, рисковите обекти са оценени и ограниченията се налагат на базата на това. Що се отнася до компенсациите, те са предвидени в нашия Национален оперативен план. Всички становища, които получихме в голямата си част съдържаха притеснения за компенсациите, предложения за това как трябва да бъдат компенсирани. И тук няма съмнение, че тези хора трябва да бъдат компенсирани. Тези, които не могат въобще да функционират, да изкарват прехраната си. Значи, няма нужда да се компенсира човек, който отива да танцува в дискотеката. Но там не са само купонджии. Там са и хора, които изкарват прехраната си. Те са там, за да хранят семействата си. Тези хора трябва да бъдат компенсирани. Всички писма и становища аз ще изпратя най-вероятно днес или в понеделник-вторник ще изпратя на Министерство на икономиката, на Министерство на финансите, за да могат от следващата седмица, когато влязат в сила мерките, да се приложат компенсации за всички засегнати лица, те не са само ресторантьори, не е само фитнес, там има детски центрове, школи, всички тези хора трябва, които са засегнати, трябва да бъдат обезщетени, това е справедливо. А най-добре е да се ваксинираме, за да не се налагат такива неща.

Водещ: Благодарим ви за това участие.