„Култура.БГ“ с ново студио, визия и рубрики от 6-ти септември по БНТ
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Септември 2021 14:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Култура.БГ“ с ново студио, визия и рубрики от 6-ти септември по БНТ

Александра Гюзелева-Шани, Даниела Лалова и Симона Кръстева започват свои рубрики в предаването. Първият брой ще е с акцент на Съединението на Източна Румелия с Княжество България

/КРОСС/ На 6 септември 2021 г. /понеделник/ в ефира на БНТ 1 се завръща обновеното предаване „Култура.БГ". Всеки делничен ден от 11:00 до 12:00 ч., водещият Димитър Стоянович ще посреща зрителите в ново студио.

Предстоящият сезон ще изненада зрителите на „Култура.БГ" и с много нови рубрики. Досегашните музикални сегменти в предаването стартират с обновена, по-динамична и изкушаваща форма. Александра Гюзелева-Шани ще отвежда зрителите до най-горещите културни събития с директни включвания и ще води рубрика, посветена на оперативната критика. Със своя рубрика в предаването ще бъде и Даниела Лалова, която ще запознава аудиторията с млади автори и дебютанти. Всяка сряда предаването ще представя рубриката за културни и артистични събития зад граница - „Арт Детектив", с водещ Симона Кръстева, автор на едноименния подкаст на БНТ. Към досегашния екип се присъединява и режисьорът Станислав Терзиев, работил за много формати на обществената телевизия и българското домакинство на „Евровизия".

През новия телевизионен сезон, „Култура.БГ" си поставя задачата да следи и представя постиженията на българските артисти не само у нас, но и на световната сцена. Един от първите гости на предаването ще бъде световно признатият аниматор Теодор Ушев, съвсем скоро получил своя втори почетен „Сезар". Предаването ще застане зад големи национални каузи в областта на културата и ще работи за тяхното популяризиране и постигане - запазване на 9%-ния ДДС върху книгите и набирането на средства за построяване на концертна зала „Нов храм на музиката".

„В сложната епидемична обстановка у нас и зад граница, екипът на „Култура.БГ" ще се постарае да бъде полезен както на артистите у нас, така и на тяхната публика, като следи и коментира налагащите се промени в начина на функциониране на арт пространствата, възможните проекти и компенсации за хората на изкуствата, начините, по които различните артистични гилдии могат да работят и да получават възможности за изява", споделя продуцентът на предаването, Николай Колев.

В пилотния епизод от новия сезон на „Култура.БГ", акцент ще бъде Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Гост на Димитър Стоянович в студиото ще бъде колегата му Бойко Василев, с когото ще разговорят за споделените ценности и националното обединение. В предаването ще има живо включване от Пловдив, за да научат зрителите повече за предстоящата програма на града, в който през 1885 г. се случва най-голямото събитие от новата ни история. Няколко артистични обединения също ще намерят място в празничния ефир на предаването - четирима пианисти Ангел Заберски, Живко Петров, Иван Янъков и Георги Черкин споделят изкуството си в общ концерт като вече утвърдена изпълнителска формация; Финалът на фестивала „Аполония" в Созопол - традиционно място за обединяване на артистичните постижения от последния сезон и началото на „Алеята на книгата" в гр. София.

Гледайте „Култура.БГ" от 6 септември 2021 г., всеки делничен ден от 11:00 до 12:00 ч. по БНТ 1