Кметът на Русе иска по-строги норми за вредните органични вещества във въздуха
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Септември 2021 16:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кметът на Русе иска по-строги норми за вредните органични вещества във въздуха

/КРОСС/ Кметът на Русе Пенчо Милков е изпратил писмо до министър-председателя на България и до Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, в което настоява за въвеждането на по-строги норми за допустимите емисии на вредните органични вещества във въздуха. Това съобщават от кметството в крайдунавския град.

Милков е предложил промяна в наредбите за пределно позволените концентрации на вредното влияние в атмосферния въздух на населените места, както и за самите дейности на производството.

"В последните години в община Русе, в Регионалната инспекция по околната среда и водите, в Регионалната здравна инспекция и на спешния телефон 112 ежедневно постъпват сигнали за тежки, остри органични миризми. Замърсяванията принуждават гражданите да живеят затворени в домовете си, а броят на хронично болните, както и на онкологичните заболявания се увеличава всяка година. Обстановката става нетърпима и русенци, които от зората на демокрацията са особено чувствителни за чистотата на въздуха, са изправени пред нерешим проблем", заявява в писмото си Пенчо Милков.

Според кмета основен източник на здравно-екологични проблеми в града са неконтролируемите замърсявания с вредни органични вещества от производства, непризнаващи българското екологично законодателство, нормативните актове, както и конституционното право на гражданите да живеят в чиста и здравословна околна среда.
В обръщението си към представителите на държавните институции Милков настоява, че пробите от замърсения въздух и измерванията на концентрациите на органичните замърсители е необходимо да бъдат извършвани с по-голяма честота, която отчита появяването и продължителността на превишаване на нормите и максималните средни стойности.

"Поради твърде остарелите екологични наредби и съобразно препоръките на Световната здравна организация и на Европейската агенция по околна среда е належащо да бъдат актуализирани и въведени по-ниски граници на допустимото замърсяване от страна на промишлените производители", се казва още в писмото до премиера и до МОСВ.