Извършиха уникална операция на 7-месечно бебе във Варна
Секция: Здраве
07 Септември 2021 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Извършиха уникална операция на 7-месечно бебе във Варна

/КРОСС/ 7-месечно бебе с паразити в окото беше успешно оперирано в очната клиника "Св. Николай Чудотворец" във Варна. Случаят е първи за страната ни, а в Европа за последните 20 години са установени не повече от 10.

Майката на седеммесечното бебе видяла малко червейче върху миглите му. Не обърнала внимание, но когато след 14 дни отново видяла същото, се притеснила. Родителите потърсили помощ от офталмолог, който ги насочил към паразитолог.

Проведох изследване из медицинската литература, за да установим какъв е възможният патоген тези паразити отговарят на род Телазия, обяснява паразитологът доц. д-р Калина Стоянова.

Операцията е била единственото възможно лечение за момченцето.

Рискове за зрението на детето няма, след отстраняването конюнктивата се възстановява с антибиотично лечение, казва офталмологът д-р Антоанета Събева.

Очните паразити могат да бъдат пренесени върху човека от насекоми. Случаите са сравнително редки и са типични предимно за Азия. Медиците заявяват, че бебето се е заразило случайно и няма мерки, които биха могли да го предотвратят. Семейството няма домашни любимци, не са пътували и до екзотични места.

Преносителите са малки мухи от род Дрозофила, които по своята биология са уникални по това, че се хранят с очни секрети и сълзи. Най-вероятно, когато бебенцето е било оставено да спи навън или на отворен прозорец, някоя от тези мухи съвсем случайно е попаднала в окото, уточнява доц. д-р Калина Стоянова.

Доц. Стоянова казва, че през последните години има случаи и на други очни паразити, които също се пренасят от насекоми, а междинното звено са животните. Според нея това се дължи на климатичните промени и недостатъчното пръскане срещу летящи насекоми.