Синдикат "Образование": Крах на програмата за безплатен интернет на учители при работа в електронна среда
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Септември 2021 12:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Синдикат "Образование": Крах на програмата за безплатен интернет на учители при работа в електронна среда

/КРОСС/ В училищните бюджети няма средства, с които да бъдат платени таксите за интернет на ученици от социално слаби семейства и на ромските ученици, алармират от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Намерения в тази посока изразиха преди дни от Министерството на образованието и науката, а целта е при ново преминаване към онлайн обучение всички ученици и учители да имат интернет от домовете си.

От синдикат "Образование" са категорични, че опитите на МОН да създаде програма за безплатен интернет на учители при работа в електронна среда са претърпели пълен крах и че ако от училищните бюджети се пренасочат средства за интернет към социално слаби и към ромските ученици, то незабавно ще започне подготовка за протести и стачки.

В училищните бюджети няма никакви финансови буфери и ако МОН иска да изпълни някакъв вид социална политика, нека осигури средства за това, изтъкват от профсъюза.

Тяхно национално проучване показва, че техническата осигуреност на учителите е на посредствено ниво, тъй като над 44 на сто от тях нямат служебен лаптоп, а 22 на сто ползват такъв временно.

Под 10 на сто от образователните институции са технически подсигурени за хибридно обучение, алармират от синдиката.

И още - само 39 % от учителите са получили някакви средства от училищата за работа в електронна среда от своите домове, а почти 3/4 от анкетираните смятат, че националната програма на МОН в това отношение - в подкрепя обучението от разстояние в електронна среда, е пълен провал и е унизителна за учителите.