Съдът в Страсбург отхвърли претенциите на Симеон Сакскобургготски за "Ситняково" и "Саръгьол"
Секция: Коментари
07 Септември 2021 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Съдът в Страсбург отхвърли претенциите на Симеон Сакскобургготски за "Ситняково" и "Саръгьол"

/КРОСС/ Съдът за правата на човека в Страсбург отхвърли претенциите на бившия монарх и премиер на България Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок за реституция на "Ситняково" и "Саръгьол" и прие единствено жалбата им върху забраната за търговска експлоатация на върнатите им гори.

Съдът обаче не отговори положително на претенциите им за финансова компенсация, като остави решението да бъде взето между жалбоподателите и държавата.

Съдът обяви решението във вторник. Съдиите не присъждат обезщетение на бившия цар и министър-председател. Единствено са присъдени 5000 евро заради направени разходи по делото. Решението на съда е взето единодушно. България е намерена за виновна за нарушение на правото на собственост, защото мораториумът забрани търговска експлоатация на техните гори. Отделно съдът намира нарушение на правото на справедлив съдебен процес.

Действията на българските власти са били непропорционално тежки срещу двамата жалбоподатели, смята съдът. Мерките спрямо тях са били извънредни, защото българската гора се опазва по друг ред, а не чрез парламентарен мораториум. Плюс това Сакскобургготски и Хробок не са можели да обжалват решението на парламента пред съда.
През следващите три месеца двамата жалбоподатели и държавата могат да атакуват решението пред Голямата камара на Европейския съд. Ако бъде направено такова искане, състав от петима съдии преценява дали делото заслужава допълнително разглеждане. В този случай Голямата камара ще разгледа делото и ще произнесе окончателно решение.