76 години от първото издание на „Пипи Дългото Чорапче”
Секция: ЛЮБОПИТНО
07 Септември 2021 19:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
76 години от първото издание на „Пипи Дългото Чорапче”

/КРОСС/ Това е първата книга на Астрид Линдгрен. Създава историята през 1941 г., докато гледа болната си 7-годишна дъщеря Карин. Детето само дава името на героинята - Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова - Дългият Чорап.

Тя е 9-годишна, червенокоса, луничава, с две стърчащи настрани плитки. Живее във Вила Вилекула с малката маймунка на име Господин Нилсон и коня, който често държи на верандата и може с лекота да премести, когато пожелае.

Пипи е дъщеря на морския капитан Ефраим Дългия чорап, от когото е наследила огромната си сила. Баща ѝ пада в морето по време на буря и морето го отнася до остров Корекоредут в южните морета, където става „дебел бял вожд". Той се връща в Швеция, за да отведе дъщеря си на острова, но Пипи отказва, тъй като е привързана към дома си и новите си приятели.

През 1944 г. Астрид Линдген изпраща ръкописа на издателство „Бониер", но те го отхвърлят. Издателство „Рабен & Сьогрен" обаче го приемат и през 1945 г. излиза първата книга - „Пипи Дългото чорапче".

През 1946 г. е издадена втората книга - „Пипи се качва на борда", а през 1948 г. - „Пипи в Южните морета".

В периода 1969-1975 г. излизат още шест книги, а последните две книги за Пипи са публикувани в 1979 и 2000 г. Те обаче никога не постигат популярността на първата книга.