Уникални бижута на Мария-Антоанета на търг
Секция: ЛЮБОПИТНО
08 Септември 2021 19:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Уникални бижута на Мария-Антоанета на търг

/КРОСС/ Две великолепни гривни с диаманти, принадлежали на френската кралица Мария-Антоанета, ще бъдат изложени на търг в Женева по-късно тази година, съобщиха от аукционната къща "Кристис".

Гривните, всяка от които е инкрустирана с по 112 диаманта, ще бъдат продадени заедно и се предполага, че цената, която ще плати новият им собственик, ще е между 2 и 4 милиона долара.

Тази оценка включва „не само изключителната стойност на диамантите, но и възможността да бъдат носени бижута, които навремето са били носени от известната кралица Мария-Антоанета", казва пред АФП експертът по бижутерия на "Кристис" Сесил Кизамоло.

През 2018 г. естествената перла и диамантен медальон, принадлежали на тази кралица със злополучна съдба, бяха оценени от "Кристис" на 1-2 милиона долара, но на търга за тях бяха платени 36 милиона. Те са принадлежали на Бурбон-Пармската династия и по-конкретно на братята и сестрите на българската княгиня Мария Луиза, съпруга на княз Фердинанд I. Една от сестрите на Мария-Антоанета - кралицата на Неапол Мария-Каролина е прабаба на цар Фердинанд I, припомня БГНЕС.

Мария-Антоанета, последната кралица на Франция преди революцията, беше гилотинирана в Париж през октомври 1793 г. на 37-годишна възраст.

Кизамоло посочва, че не само историята прави гривните изключителни, но и размерът на диамантите, които варират между 1 и 4 карата. Аукционната къща смята, че вложените в гривните диаманти са общо между 140 и 150 карата. Друга уникална особеност на тези две бижута е, че те могат да бъдат свързани едно с друго и да бъдат носени като огърлица.

Кралицата е поръчала гривните на бижутера Шарл Огюст Бьомер в Париж през 1776 г., две години след като се възкачва на трона. Тя е платила 250 000 ливри, което за времето си е било огромна сума.

Любопитно е също така, че преди да се опита да избяга от Франция с крал Луи XVI и техните деца, кралицата първо искала да се увери, че бижутата й са изпратени на сигурно място извън страната. Те са изпратени в Брюксел, където управлява сестра й Мари-Кристин, преди да бъдат изпратени в родината на кралицата Австрия, управлявана от нейния племенник, императора.