НАСА тества икономичен реактивен самолет
Секция: Наука
08 Септември 2021 18:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА тества икономичен реактивен самолет

/КРОСС/ Национална програма за устойчиви полет на НАСА има за цел да разработи нови технологии за комерсиалния въздушен транспорт, които да го направят с 25% по-ефективен и по-екологичен. Космическата агенция се похвали с напредък в разработките си.

Boeing са партньори в програмата и потенциално биха били най-големия печеливш от нея. Първата цел на НАСА е създаването на база за наследника на Boeing 737. Този самолет се използва за полети на къси и средни разстояния и на практика се използва често от нискотарифните авиокомпании.

Вижте как ще изглежда наследникът на Boeing 737 >> >> >>

За да постигне заявените цели НАСА разработва хибриден реактивен двигател, който използва и електричество. Наред с това се тества революционна аеродинамика.

Разработките вече са в напреднала фаза, а НАСА тества подробни макети в своя аеродинамичен тунел. Впечатления в прототипа прави нестандартната форма на крилата.

От космическата агенция заявяват още, че версията за полет ще има голямо количество композитни материали в конструкцията си, което ще намали теглото й.

Очаква се първият полет да бъде направен в следващите няколко години, а технологиите, създадени от НАСА да намерят широко комерсиално приложение от Boeing в началото на 30-те години на този век.

Създаването на ново поколение икономични и екологични самолети за нискотарифни полети е ключово за поетите от развитите страни климатични ангажименти.