Съюзът по балнеология и спа туризъм: Да има ваучери за постковид процедури
Секция: Туризъм
09 Септември 2021 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съюзът по балнеология и спа туризъм: Да има ваучери за постковид процедури

/КРОСС/ Възстановяването на хората след Covid-19 да бъде финансирано от държавата и от работодателите чрез ваучери, а рехабилитацията да се извършва в балнеокомплекси. За това настояха от Съюза по балнеология и спа туризъм на осмия годишен конгрес, който се провежда в Разлог.

В Националния план за възстановяване и устойчивост здравният туризъм трябва да бъде категоричен приоритет, смятат от BUBSPA.

Участниците в конгреса настояват рехабилитацията след Covid-19 да се провежда в климатичните, балнео и медикал спа центровете, с ясно разписана от здравното министерство бюджетна рамка , заяви Сийка Кацарова, председател на УС на Съюза по балнеология и спа туризъм:

"А не отново болниците. Хората не искат да стоят в болниците, а ние имаме информация, че се готви пътека за постковид рехабилитация, която да бъде на територията на болниците".

Освен ваучерите за храна, на работодателите да бъде разрешено да изплащат част от работната заплата под формата на ваучери за рехабилитация и здравни процедури, настояват още от браншовата организация.

България е сред европейските държави, които закъсняват с мерките за преодоляване на Covid-19 и възстановяване на здравния статус на населението, заяви главният секретар на Европейската балнео и СПА Асоциация Чила Мезоси:

"За съжаление, голяма част от държавите изостават в това да имат ясна калкулация за това, ако не направят постковид рехабилитацията навреме, какви биха били разходите след това и какви биха били щетите върху населението".