Откриха останки от древното създание "корабa майка"
Секция: Наука
09 Септември 2021 19:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха останки от древното създание "корабa майка"

/КРОСС/ Канадски учени откриха останки от древно създание, смятано за един от най-големите океански хищници преди повече от 500 милиона години, предаде Ройтерс.

Тялото на животното прилича на космически кораб от научната фантастика и затова изследователите го наричат "кораб майка". Според изследователите то е обитавало тропическите морета и се е хранело с океанските обитатели, живели във водните площи, обхващали територията на съвременна Канада.Специалистите са намерили вкаменелости от членестоного от камбрийския период, кръстено Titanokorys gainesi в националния парк Кутенаи в огромно скално образувание.

Черупката на главата на древното създание е представлявала две трети от дължината на тялото му, която е била около 50 сантиметра. Според съвременните стандарти то не е толкова голямо, но за камбрийския период е било гигант.
"Повечето други форми на живот са били по-малки от човешки палец по онова време. За сравнение Titanokorys е бил по-дълъг от ръката на възрастен", обяснява палеонтологът Жан-Бернар Карон от Кралския музей на Онтарио, намиращ се в Торонто.

Създанието е имало изпъкнали очи, кръгла уста с подобия на триъгълни зъби. С острите си нокти като гребла е залавяло плячката. Хрилете на водното чудовище са били подобни на пера. То е плувало с перки, разположени отстрани на тялото му.
"Животното е имало форма на торпедо и е било сравнително плоско, което му е помогнало да се адаптира към морското дъно", казва още канадският учен.

Древният хищник е живял по времето, когато по-голямата част от Северна Америка е била под тропически морета.