Проф. Пламен Киров: Казусът с Кирил Петков атакува указа на президента за назначаване
Секция: ПОЛИТИКА
10 Септември 2021 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Пламен Киров: Казусът с Кирил Петков атакува указа на президента за назначаване

/КРОСС/ В момента на произнасяне на решението на КС относно казуса с двойното гражданство на Кирил Петков няма значение дали той е министър, или заема някаква друга длъжност. Това коментира пред bTV проф. Пламен Киров, който е бивш конституционен съдия и преподавател.

Вчера Конституционният съд допусна за разглеждане и произнасяне по същество казуса. Киров обясни, че вероятно до месец и половина ще има произнасяне, като разглеждането на подобен казус е изключително документално.

Атакува се указа на президента за назначаване. Ако се окажа, че Петков е имал двойно гражданство към момента на издаване на указа и влизането в сила, то се оказва, че е назначен за служебен министър гражданин, който не може да заеме тази позиция и пречките са в конституцията, допълни експертът. Той поясни, че относно актовете на министъра - те също ще са обект на проверка дали са законосъобразни.

Вероятно ще има редица обжалвания пред Върховния административен съд, защото в периода, когато е министър е издавал редици заповеди, които подлежат на преценка за законосъобразност, добави Киров.