20 години след атентатите на 11 септември
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Септември 2021 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
20 години след атентатите на 11 септември

/КРОСС/ Тази година се отбелязват 20 години от атентатите на 11 септември, които взеха хиляди жертви и белязаха цяло едно поколение. За изводите от тази трагедия говориха журналистите Константин Вълков и Симеон Гаспаров в "Денят започва".

Вълков обясни, че датата 11 септември не е избрана случайно, а е ключова. Това е датата, на която опитът на Османската империя да превземе Виена не успява. По думите му от тогава до сега този сблъсък между цивилизациите от една страна християнството, а от друга исляма, кулминира именно на 11 септември.

Днес ние всички живеем в 11 септември. Целият свят е един 11 септември. Всичкият този хаос, всичката тази обърканост дори и тази надежда - ние в момента сме като кутията на Пандора. 11 септември отвори тази кутията на Пандора и всичките тези лоши неща, сложени в нея, но в нея е сложено и нещо друго - надеждата, каза журналистът Симеон Гаспаров. Според него атентатите на 11 септември са направили нещо, което никой дотогава не е очаквал. За мен 11 септември е свързан с една много голяма трагедия. Аз видях как тази невинност американска си отиде. имаше една радост от живота да си американец, имаше един ентусиазъм и той се изпари, допълни още Гаспаров.

Според Константин Вълков основната причина за радикализацията на исляма е триумфът на Запада през 90-те години. Той коментира и наредбата на Байдън за разсекретяване на документи от разследването на атентатите. Разкриването на тези документи не съм сигурен кой знае как ще промени картинката, защото тя по-скоро беше пренебрегната именно заради триумфът на Запада през 90-те години. Очакван беше този сблъсък на цивилизациите тогава, каза Вълкова.