Боряна Димитрова: Виждаме преход от безплодност към силни обвинения в корупция
Секция: Анализи
10 Септември 2021 15:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Боряна Димитрова: Виждаме преход от безплодност към силни обвинения в корупция

/КРОСС/ Както 45-то, така и 46-то Народно събрание започна със заявката да възроди духа на парламентаризма. Една заявка, която беше в синхрон с очакванията на голямо мнозинство от българските граждани. След това, което се случи в 45-тия и 46-тия парламент, се страхувам, че това убива на парламентаризма", каза за БНР Боряна Димитрова от Алфа Рисъч

Поо думите ѝ най-лошите очаквания са били надминати:

"Надминати по отношение на спорове, на процедурни хватки, обвинения най-грозни, корупционни съмнения, да не се връщаме към това, на което сме свидетели. И в крайна сметка ние виждаме преход от безплодност към силни обвинения в корупция, което във всички случаи подлежи на това да бъде преразгледано, защото в противен случай заявката на партиите на протеста за връщане на правовата държа, духът на парламентаризма, но и на правото биха били безпочвени и това би отворило нова рана, пробойна в чукащите на прага избори", допълни в предаването "Хоризонт за Вас" Димитрова.

Според нея партиите няма да бъдат в добра кондиция за това да обяснят на избирателите, че те са тези, които носят възможността, факела да предоставят едно разумно и устойчиво управление.

Тя коментира, че сега стои въпроса за мотивацията избирателите:

"Ако обобщя - има много силни разделителни линии между всички партии в парламента до степен на нетърпимост и прескачане на нещо, което партиите говорят, но забравят- партиите, народните представители не са в парламента, за да представляват своите сили, а да представляват различни социални групи. Когато са в парламента, представлявайки различни социални групи, те трябва да могат да покажат как тези социални групи биха могли да разговарят, да постигат компромиси и да постигат устойчиви законопроекти, които да дадат шанс за просперитет на отделни социалин групи".
Според нея има предпоставки за поява на нов политически проект:

"Същевременно тряба да сме наясно, че ако веднъж, той се появи и то на тези избори - това би създало проблеми за самия президет Радев, за кампанията му, защото имаме три партии, които го подкрепят - "Иа такаъв народ", БСП "Изправи се ние идваме", и трите заявиха своята подкрепа за президента Радев, но този проект би отнел избиратели от тези три партии, би поставило в изключително неудобна ситуация партиите, които го подпрепиха", подчерта тя.