Стойчо Кацаров: За първи път Здравната каса ще плаща лечението на болни с остри заболявания
Секция: Интервюта
11 Септември 2021 09:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стойчо Кацаров: За първи път Здравната каса ще плаща лечението на болни с остри заболявания бТВ, „Лице в лице“ - Интервю с д-р Стойчо Кацаров – служебен министър на здравеопазването

/КРОСС/ Водещ: Здравейте, господин Кацаров.

Стойчо Кацаров: Здравейте.

Водещ: Първо, кажете това е новина, според мен, досега домашното лечение при усложнения не се е поемала от държавата, нали?

Стойчо Кацаров: Не. Никога държавата не е поемала даже лечение на остри заболявания. За първи път всички лекарства за домашно лечение досега са се давали само за хронични заболявания. За първи път Здравната каса ще плаща лечението на болни с остри заболявания, каквото е ковид. Поемаме изцяло диагностиката и лечението на леките и средно тежките случаи в амбулаторни условия.

Водещ: Разкажете малко повече, защото не всеки знае - лекарства, които е предписал лекарят за лечение, включително антибиотици? Оказани ли са кои са лекарствата?

Стойчо Кацаров: Да, три групи са. Антибиотици, кортикостероиди и лекарства повлияващи на кръвосъсирването. Това са най-често използваните лекарства при ковид, пациентите ще ги получават безплатно за домашно лечение. Ще могат да получат от ковид зоните и пулсоксикометър, за да следят кислородната ситуация у дома. Ако тя падне под определени нива да могат да сигнализират, че състоянието се
влошава, да бъдат хоспитализирани. Ще могат да бъдат направени изследвания, рентгенови снимки, лабораторни изследвания, всичко това ще се покрива от Здравната каса. Плюс сумата, така или иначе досега получаваха тези ковид зони. Това е над нея. Освен това Здравното министерство има готовност по една програма, свързана с ковид, да предостави оборудване на всяка една от тези ковид зони по
списък от апарати в размер до 50 хиляди лева.

Водещ: Между другото чувам, сега получихме имейли, съобщения за хора, които много често са настоявали едно от страх да влязат в болница, второ защото лекарствата са много скъпи и по този начин ще трябва да се намали натиска върху болниците. Правя следният извод, нали.

Стойчо Кацаров: Точно така. Това е една от целите. Втората цел е да разделим потоците на болните, когато има формирани ковид зони в по-голямата част от страната, пациентите могат да бъдат насочени директно в ковид зоните, да не товарят общопрактикуващите лекари, да не се смесват потоците.

Водещ: Какво е ковид зона, обяснете?

Стойчо Кацаров: Ковид зона е място, в което се лекуват само болни с ковид.

Водещ: Кой ще наблюдава хората, които са болни на домашно лечение?

Стойчо Кацаров: Лекарите и сестрите в ковид зоната назначават лечението, извършват изследванията. Болните си отиват вкъщи, ако са му предписани лекарства, си ги взима от аптеката и се лекува вкъщи. Ако има усложнения, се връща в ковид зоната. Ако има проблем, може да се свърже по телефона и да бъде хоспитализиран, ако се е усложнило състоянието му. Тестовете ще се извършват също там, те се
покриват също от Здравната каса.

Водещ: Покриват се от Здравната каса. Имам хора, познати, които се съсипваха да плащат тестове, казаха че цяло състояние са дали. И болни, и след като са били контактни. Така че болните ще бъдат с покрити писиар тестове.

Стойчо Кацаров: Болните ще бъдат с покрити тестове. Така даваме възможност на общопрактикуващите лекари да обърнат повече внимание на хората с хронични заболявания, което беше посочено в анализа на смъртността през миналата година като една от основните причини за високата смъртност, това че хора с хронични заболявания бяха оставени без диагностика и лечение. Така че плюсовете са в много
посоки от създаването на тези ковид зони. Процедурата беше много трудна, между другото. Ние говорим от няколко седмици, но това са ежедневна работа с поправка на наредби, правила, документи, публикуване в Държавен вестник. В сряда последните изменения трябва да излязат, за да може да се предписват вече лекарствата.

Водещ: Т.е., от четвъртък, ако не дай Боже, някой се разболее...

Стойчо Кацаров: От четвъртък могат да взимат лекарствата.

Водещ: Има нужда от безплатно лечение, ще може да взима лекарства.

Стойчо Кацаров: Да. Иначе диагностиката ще може още от понеделник да се извършва в тези ковид зони, да.

Водещ: А здравно неосигурените какво ще правят?

Стойчо Кацаров: И здравно неосигурените могат да се лекуват там. Макар че това е допуснато заради общата ситуация с ковид, макар че според мен ние не трябва да бягаме много от този принцип, който е заложен и в закона. Това са неща, които хората плащат осигуровки, за да ги получат. Не е честно някой, който не плаща осигуровки, също да ги получава. Но предвид ситуацията с ковид, това се допуска.

Водещ: Това е голям проблем и би трябвало според мен да има някаква специална политика на властта какво да се случва с неосигурените хора.

Стойчо Кацаров: То е записано в закона да си заплащат лечението. Но специално за ковид е направено изключение.

Водещ: Въпросът е как да бъдат стимулирани, но това е друга тема. Няма да го реши служебен министър, струва ми се. Трябва да е някаква специална програма. Обаче вас ви упрекват, че сте забавили ваксинирането, че е катастрофа с ваксинацията, че на практика ние сме най-изостаналата страна. Защо допуснахте в България да има най-малък брой ваксинирани хора?

Стойчо Кацаров: Госпожо Ризова, аз щях да изкарам един много лежерен мандат като здравен министър, ако правителството на Бойко Борисов не ми беше оставило една почти съсипана здравна система, тежко дебалансирана във всичките й сфери, и ако не беше объркало ваксинацията от самото й начало.

Водещ: Защо да е объркало ваксинацията?

Стойчо Кацаров: Защото в първите три месеца са направени няколко, сто и няколко хиляди ваксини. В първите три месеца на ваксинацията, страната беше оставена без ваксини заради грешна преценка при договарянето кои ваксини да се договорят. Вместо едните, те договориха други, които не бяха пристигнали. Когато пристигнаха ваксините с най-голямо количество, лично премиерът Бойко Борисов излезе и ги забрани за употреба, след това отмениха забраната. Оттогава досега никой не иска да се ваксинира с ваксините на „Астра Зенека". Ние имаме договорени 4,5 милиона ваксини, никой не желае да се ваксинира с тях. Най-голямата грешка, която допуснаха, е с възрастните хора. 86% от починалите с ковид и в момента е така, са хора над 60-годишна възраст. Те бяха поставени в така нареченият ваксинационен план, който просъществува 1 месец от януари до февруари, бяха поставени в 4 група. Всички, ако погледнете и си направите труда да направите справки, ще видите, че всички европейски и не само европейски страни, поставиха първата група възрастните хора, защото там умират, там е най-рисковата зона. Допусна се, не беше проведена никаква информационна кампания, допусна се да се създадат нагласи срещу ваксините, антиваксърски настроения в цялата страна. Това днес много трудно може да се преодолее.

Водещ: Те казват, че вие сте част от цялата тази антиваксърска игра?

Стойчо Кацаров: Аз отговарях 100 пъти на този въпрос, ще отговоря и на вас. Няма как един лекар да е антиваксър. Аз съм лекар. Аз съм поставял ваксини, поставяли са ми на мен ваксини. Това е едно от най-големите достижения на медицинската наука. Няма как лекар да бъде антиваксър. Това е една фалшива пропаганда, която се опита да изкара черното бяло. Последният факт, който ще ви кажа по отношение на
ваксинацията, за 5-те месеца на управление на ГЕРБ са поставени общо 900 хиляди ваксини. За трите месеца на служебното правителство са поставени 1,3 милиона ваксини. Не съм забавил аз ваксинацията. Направих всичко възможно да я ускоря и да дам предимство, първата ми заповед беше да се даде предимство на възрастните хора и това беше правилното решение. Но тези нагласи, които се създадоха в началото е много трудно да бъдат преодолени. Това е стена, срещу която сме се изправили.

Водещ: Хората не искат да се ваксинират според вас?

Стойчо Кацаров: Да, има огромен проблем, голяма част от хората, дори не мога да обясня защо не искат да го направят. Дори имал съм случаи на хора, които в семейството си са имали смъртен случай от ковид и не желаят да се ваксинират. Аз не знам как това може да се преодолее. Може ли да се преодолее с ваучер, подобно нещо.

Водещ: Според мен не може, доколкото разбирам от психология на хората. Мисля че това с ваучер няма да се получи, въпреки че не се знае, може да има определени социални групи, които да реагират на тема ваучер, но това е друга тема. Вие ще си прецените дали това е добър вариант за ваксиниране, ако се наложи. Идеята за трета доза как стои у нас? Ако някой човек изпадне наистина в такъв стрес или е толкова
много иска да се ваксинира и иска трета доза, понеже чува, че по света вече някъде се слагат такива дози, у нас това възможно ли е?

Стойчо Кацаров: Не е възможно да стане по официален път. Не е възможно, причината е, че не е разрешено от регулаторния орган, от Агенцията по лекарствата. Даде се възможност на страните, регулаторният орган изпрати едно такова становище, че всяка страна според нейните експертни съвети би могла да допусне при условието обаче, че не е разрешено в кратката характеристика и си поема отговорността сама за
това нещо. Аз събрах нашия експертен съвет по имунопрофилактика в много разширен състав вчера, те обсъждаха цял следобед този проблем с третата доза, с идеята, поставих им няколко въпроса за това как трябва да бъде решен този въпрос. Ако те предложат да се допусне трета доза, да поема отговорността и да разреша поставянето на трета доза. Но тяхното становище на този етап е да не се избързва с поставянето на трета доза, самите те казаха, че имат нужда от повече време и от повече информация, за да вземат своето окончателно решение. Така че на този етап няма да допуснем трета доза. Очакваме обаче също в близките седмици ЕМА да разгледа две от ваксините, които са подали документи за трета доза и ако те разрешат, това ще бъде допуснато веднага. Стремял съм се през цялото време да основавам решенията на базата на това, което казват експертите, тези които разбират от имунология. Така беше и с прилагането на мерките. Аз няма да повторя грешките на предишното правителство с предизборни цели да слагам ограничения, да махам
ограничения. Каквото кажат експертите.

Водещ: Добре, какво казват експертите? Сега затворихте нощните клубове, ресторантите с ограничено работно време. Няма да се шегуваме с това, че след 23 часа вирусите ставали по-активни, или че човек пил две ракии /.../

Стойчо Кацаров: Това не е шега.

Водещ: Така, нали, чували сте тези обяснения. Въпросът е по-широк според мен. След най-големите затваряния в европейските страни, следя, веднага идва следваща вълна. Дали затварянето е най-добрият начин, а) хората да останат здрави и б) икономиката да работи?

Стойчо Кацаров: Ако се бяхме ваксинирали не 20% колкото сме сега, ако се бяхме ваксинирали 60-70 процента от населението и дори, ако само възрастните хора над 60 г. се бяха ваксинирали на 80-90 процента, ето - казвам го най-открито пред всички, нямаше да приложа нито една ограничителна мярка. Но в тази ситуация, не ме притеснява броят на заразените хора, това което следим най-вече е броят на заетите
болнични легла, броят на заетите интензивни легла. Значи тези хора, които протестират, излизат и казват ние не сме съгласни да ни спирате работата, добре - ако утре дойдете и ви докарат вас с линейката и с носилката и няма легло, тогава ще кажеш ти защо не си ни осигурил легло? То не може и едното, и другото да стане.

Водещ: Да, но осигурили ли сте компенсации за тези хора, на тези хора това им е работата.

Стойчо Кацаров: Нямаме друг инструмент. Значи, за компенсациите правителството отговаря министъра на финансите, министъра на икономиката. Това, което аз знам като информация, че програмите са осигурени, бюджетът се актуализира в момента, ще има средства и тези хора могат, ще бъдат компенсирани със сигурност. Това е било част и от нашия оперативен план.

Водещ: Т.е. засега няма никакво облекчаване да има, въпреки протестите?

Стойчо Кацаров: Тези мерки, първо, те не са тежки мерки. Ако сравните с това, което е в Европа, ще видите, че нашите мерки не са сред най-тежките мерки в никакъв случай. Те са много добре премислени. Аз събирах два пъти експертните експерти, събирах становища от експертни, от съсловни, браншови организации, включително и тези, които в момента протестират. Между другото една от тях протестира, която нямаше
никакви мерки, не бяха наложени никакви мерки, тя обяви протест, марширува из центъра на София и ми поиска оставката преди да се наложи никакви мерки, но това е заради близостта им с ГЕРБ, аз имам обяснение защо се случва така. Мерките са много внимателно проучени. Два пъти заседава експертният съвет. Те не са много тежки, но са насочени точно там, където трябва, където е най-висок епидемиологичният риск. И ако ние имаме отговорността като граждани да ги спазваме в следващите няколко седмици, няма да се налага да продължават дълго време. Ако не ги спазваме и си правим каквото си искаме, каквото наблюдаваме в последните дни, може да се стигне до налагане на още по-тежки мерки, за да осигурим легла за
болните. Това е. Така стоят нещата.

Водещ: Разбрахме, да. За да бъде спасена здравната система. Но много хора казват - какво правите в един цех, в който работят също много хора, много повече, отколкото са в един ресторант? И работят по 8-9 часа. Какво правите с хората в градския транспорт, които са като сардели. Казват - ние сме единствената жертва, някой е решил, че в ресторантите, в които има отстояние и прочие, там е най-страшното, а тези места,
където хората се бутат и нямат никакъв избор?

Стойчо Кацаров: Има много голяма разлика, това трябва някой от експертите, аз съм ги помолил да ги опишат тези неща и ще ги публикуваме и да седнат да ги обяснят на хората, защото въпросът е резонен, но той има абсолютно логично обяснение. Има огромна разлика от епидемиологична гледна точка от работата на един примерно шивашки цех и работата на един ресторант. В шивашкия цех ходят едни и същи хора
всеки ден. В ресторанта ходят най-различни хора. Ако в село се проведе събор, идват хора от цялата страна. Рискът от предаване става много голям, рискът от разпространение става много по-голям. В шивашкия цех е една и съща група хора, те са на определено разстояние, те са с гръб един към друг. Това не е дискотеката,
където танцуват, прегръщат се, крещят. Рискът, епидемиологичният е съвсем друг, затова е така. Не защото има някакво отношение към ресторантьорите и дискотеките.

Водещ: Предполагам. Сега обаче към края на нашия разговор, искам да изясним един сюжет. Вие сменихте шефа на Александровска болница.

Стойчо Кацаров: С основание.

Водещ: Така. Той с новия шеф ми гостува вчера и твърди, че според един одит направен от структура, която не е държавна, доказва че проф. Костадин Ангелов е всъщност натрупал огромните дългове и е довел до голямата загуба в Александровска болница. Вие ще кажете другите неща, но аз прочетох един негов пост, в който той казва - лични са отношенията ни със Стойчо Кацаров, перифразирам, защото той поиска да увелича заплатата на съпругата му и аз не я увеличих и той просто не ме харесва оттогава. Нека да изясним този сюжет, защото става дума за голяма болница и за лични взаимоотношения.

Стойчо Кацаров: Нямам лични взаимоотношения с Ангелов, първо. Второ, Ангелов да внимава като се качва по стълбите да не се спъне, защото на лъжата краката са къси. Той никога не е бил работодател на съпругата ми. Никога нейната заплата не е зависила от него. Никога. Това е опит да се отклони вниманието от поразиите, които е направил в самата болница 70 милиона е натрупал дългове за 4 години, в които е бил управите на тази болница. За да си представите за какво става въпрос, 100 милиона е актуализацията на бюджета, за който се карат два дни в парламента. 70 милиона са дълговете на Александровска болница. 35 милиона от тях са в просрочие. С договорени от него лихви 15-20 процента над основния лихвен процент. Тази болница Ангелов я е докарал до фалит. Има покриви, които текат, непрекъснати канализация, водопроводи, цялата е разкопана. Тя е в катастрофално състояние. Кой ще плати тези пари? Знаете ли, че това са парите, които ние плащаме за първа линия за спешната помощ за 1 година. Такъв е мащабът на дълговете, които са натрупани. Това е картинката там. Това е ситуацията. В такова състояние е оставена, сега ние там трябва да лекуваме ковид болни, да осигурим кислород, лекарства, заплати на персонала в мащаба на тези дългове.

Водещ: В същото време обаче прокуратурата е отказала да прави такава проверка дали има проблеми при управлението на Ангелов. В същото време и други държавни структури са отказали, не са открили нищо престъпно, нищо смущаващо в неговата работа.

Стойчо Кацаров: Констатациите за дълговете са констатирани от всички, които са проверили болницата. Констатациите за нарушения при обществени поръчки, които ги публикувахме за така наречените затворени обществени поръчки, са безспорни, всички са ги констатирали. Дали прокурорът намира основание да повдигне или не обвинение, това е друг въпрос. Затова не може да бъде винен никой. Прокуратурата затова е прокуратура да преценява. Но това са фактите и по тях няма спор. Болницата е докарана до състояние на фалит. Всеки един от кредиторите й може да я обяви в несъстоятелност, когато поиска. Прокурорът също между другото може да поиска обявяването в несъстоятелност. В това положение е докарана най-старата, всъщност първата най-голяма болница.

Водещ: Финален въпрос. Хората в Александровска болница се притесняват за работата си, смятат че ще има огромни съкращения, смятат че болницата ще се разпарчетоса, че ще се сменя структурата й. Кажете какви са ви идеите за управлението на Александровска болница, защото там са едни от най-добрите ни
лекари и наистина са притеснени?

Стойчо Кацаров: Аз съм назначил нов Съвет на директорите. Хора, които имат капацитета да управляват тази болница. Знам, че правят всичко възможно да запазят болницата, да я съхранят и да се опитат да я изведат от тази тежка ситуация, в която е изпаднала. И аз ги подкрепям в това нещо. Но хората, които се страхуват, и които се притесняват, нека да отправят притесненията и гнева си даже към този, който я е
съсипал, господин Костадин Ангелов.

Водещ: Благодаря ви за този разговор.