Депутатите приеха окончателно на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2021 г.
Секция: ИКОНОМИКА
11 Септември 2021 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатите приеха окончателно на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2021 г.

/КРОСС/ Депутатите приеха окончателно на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2021 г.
Четири дни и поредица от удължени заседания бяха нужни на депутатите за приемане на промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, Закона за бюджета на НЗОК, Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Парламентът прие единодушно на второ четене актуализираната рамка на държавния бюджет за 2021 г. Тя предвижда с 2,5 млрд. лева повече приходи и 2,3 млрд. лева повече за разходи, основно за мерки във връзка с COVID кризата.

Седем милиона лева бяха отделени за допълнителни възнаграждения за октомври, ноември и декември на служителите в Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главна инспекция по труда за работа на първа линия в пандемията от COVID-19. Предложението беше направено от Деница Сачева /ГЕРБ-СДС/ и беше подкрепено от 188 народни представители, 28 бяха "против" и 6 се въздържаха.
За Министерството на здравеопазването са предвидени средства в размер до 224 035 600 лв. за закупуване на допълнителни количества ваксини срещу COVID-19, за подкрепа на работещите на първа линия в борбата с пандемията, както и за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19. За закупуване на Ремдесивир се отпускат допълнителни 16,6 млн. лева.

С актуализацията на бюджета се дават 60,5 млн. лева за обезпечаване на ведомствата в условията на засилен миграционен натиск. По предложение на БСП беше разписано коя институция колко пари получава и този подход беше подкрепен от финансовия министър Асен Василев. От тези средства за МВР са 37 млн. лева, за Министерството на отбраната - 20,2 млн. лева, а за Държавната агенция за бежанците - 695 хил. лева.
Отделно са предвидени 5 млн. лева за система за наблюдение на границата /дрон/, както и 5 млн. лева за ремонт на оградата по границата ни с Турция.

Не беше прието предложението на "Демократична България" да се отпуснат 12 млн. лева за оборудване на поне два хеликоптера за гасене на пожари.
В актуализацията са планирани общо до 440 млн. лева за подпомагане на бизнеса и програми за заетост. От тях 350 млн. лева за запазване на заетост и за изплащане на компенсации на затворени бизнеси в извънредната епидемична обстановка. 20 млн. лева са за изплащане на компенсации на самоосигуряващи се лица, а до 70 млн. лева са за подпомагане на туризма, от които 6 млн. лева за нереализирани пътувания на туроператори и 4 млн. лева за екскурзоводи.

Отделно 16,7 млн. са планирани за Министерството на културата за финансова подкрепа на артисти-изпълнители и творчески проекти в извънредната епидемична обстановка, както и за покриване на увеличените разходи за електрическа енергия на държавните и общинските културни институти.
До 60 млн. лева са предвидени за авиопревозвачите и до 40 млн. лева за автобусните превозвачи.
До 70 млн. лева са заложени за подпомагане на земеделските производители, както и 15 млн. лева за преодоляване на последиците от градушките.

До 100 млн. лева са допълнителните трансфери към общините за изплащане на действително извършени разходи за противоепидемични мерки във връзка с COVID-19.

Допълнителни 23 млн. лева се отделят за образование, от който 15 млн. лева за висшите училища и 8 млн. за системата на училищното и предучилищното образование.

Отпускат се и допълнително 220 млн. лева на пътностроителните фирми.

За произвеждане на избори в бюджета са заложени 133 млн. лева.