Обновеното предаване „Библиотеката“ се връща в ефира на БНТ в неделя
Секция: КУЛТУРА
11 Септември 2021 14:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обновеното предаване „Библиотеката“ се връща в ефира на БНТ в неделя Анна Ангелова посреща зрителите в ново студио, вече в неделя от 15:30 ч.

/КРОСС/ Тази неделя /12 септември/, от 15:30 ч., в ефира на БНТ 1 се завръща предаването „Библиотеката", посветено на книги, хора и идеи. Водещата Анна Ангелова и гостите ѝ ще продължат да говорят за важното от света на литературата, а предаването ще разшири формата си с нови рубрики и лица.

„Местим се в най-спокойния ден от седмицата, защото вярваме, че книгите заслужават особено внимание. Нашето мото е „Библиотеката - място за книги, хора и идеи", а нашата цел - да разширяваме и да надграждаме това пространство, съчетавайки класическо и модерно", споделя водещата и продуцент на предаването Анна Ангелова.

Предаването започва нови рубрики, първата от които е „Писма от Чикаго" с журналиста Симеон Гаспаров. Той ще разказва за литературния живот отвъд океана, като ни представя емблематични пространства и ни среща с личности, които променят езика, средата и нагласите.

„Писма от Чикаго" е нашият начин да градим връзки със света, но и да не забравяме кои сме ние.", допълва Анна Ангелова. Запазват се рубриките „Литературни разходки" и „Какво чете...", както и тематичните модули „Музикална библиотека" и „Кино библиотека". Предаването ще постави фокус и върху научна, научно-популярна и икономическа литература. Ще представя и специални тематични броеве, посветени на личности, произведения и събития, ще продължи да се ангажира и с важни обществени теми и дебати, да организира дискусии и да споделя инициативи и каузи, свързани с четенето, книгите и образованието.

Първият брой на предаването е посветен на 700-годишнината от смъртта на „бащата на италианския език" - Данте Алигиери. Годишнина, която светът ще отбележи на 14 септември.

Една от инициативите е произведението „Божетсвена комедия" да бъде изпратено в Космоса. За езика, преводите и връзката на „Божествена комедия" със съвременна България, Анна Ангелова ще разговаря с преводачката от италиански Дария Карапеткова и литературният експерт Йордан Ефтимов. Жаклин Вагенщайн пък ще открехне завесата към тазгодишното издание на кино-литературния фестивал „Синелибри", който ще се проведе също под мотото „Божествена комедия".

В студиото ще участва и журналистът-емигрант Симеон Гаспаров, който представя своята нова книга „Ефектът на езерото. Упражнения по рокеднрол откровения" и рубриката си в „Библиотеката". Самият Гаспаров също е бил вдъхновен да пише от Данте, а един от литературните му герои носи името на вечния поет.

„Библиотеката" ще продължи да бъде красивото бягство на зрителите от политическата седмица, но същевременно и възможност да преосмислим времето, процесите и историята чрез книгите. Един телевизионен час, изпълнен с уют и смисъл за аудитория от зрели, мислещи, четящи, пътуващи, виждащи и мечтаещи хора, за които #четенетоЕважно.

Гледайте „Библиотеката“ всяка неделя от 15:30 ч. по БНТ 1

Последвайте „Библиотеката“ в социалните мрежи Facebook, Instagram или пишете на имейл

bibliotekata@bnt.bg