Палеонтолози възстановиха облика на "месояден бик" от епохата на динозаврите
Секция: Наука
12 Септември 2021 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Палеонтолози възстановиха облика на "месояден бик" от епохата на динозаврите

/КРОСС/ Учени от Белгия и Австралия възстановиха облика на "месояден бик" - един от най-странните динозаври на всички времена, пише сп. "Cretacеous Research", цитирано от БТА.

"Странникът" е открит в Патагония през 1984 г. и до ден днешен е обект на редица изследвания. От динозавъра е оцелял само череп с фрагменти от люспеста кожа. Древното създание е имало рога на главата, подобно на бик, откъдето идва наименованието му.

Използвайки нови технологии, авторите на изследването са успели да възстановят облика на чудатия динозавър в най-голям детайл.

"Месоядният бик" или карнотавър (Carnotaurus sastrei) e бил изцяло покрит с люспи. Предишни проучвания показват, че някои хищни динозаври са имали пера. В случая обаче специалистите не са открили следи от оперение.

Тялото на карнотавъра е било покрито с големи, неправилно разпределени бодли с формата на конус, заобиколени от мрежа от малки продълговати, ромбовидни или полукръгли люспи.

Външно "месоядният бик" е приличал на молох (бодлив дявол) от австралийската пустош, но е бил много по-голям от него, достигайки на дължина до 8 метра.

Учените са стигнали до извода, че люспите на карнотавъра са играли важна роля в терморегулацията на тялото. Подобен естествен механизъм присъства и при съвременните влечуги.