Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Септември 2021 16:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана

/КРОСС/ Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО).

Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец" и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си.

Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равно отдалечени от всички власти, вие с чест и достойнство трябва и изпълнявате своите задължения, подчерта Ива Митева.

Във връзка с проекта за промени в Закона за НСО, председателят на Народното събрание заяви, че целта на предложените изменения е била да се осигури по-висока прозрачност в работата на службата, по-голямо доверие на обществото към нея и по-добро управление. Промените не са насочени към служителите на НСО, те бяха продиктувани от стремеж за осигуряване и редуциране на кръга на охраняваните от службата лица, уточни Ива Митева. Основната дейност на НСО е охранителната, а не да се ползва като символ на престиж и на социално състояние, заяви председателят на парламента.

В словото си пред присъстващите Ива Митева припомни, че с указ на княз Александър Батенберг, обнародван в Държавен вестник на 15 септември 1879 г., се създава първата охранителна структура в България. Вече 142 години тя осигурява неприкосновеността на местата и лицата, отговорни за управлението на държавата и недопускане посегателство върху живота им и ограничаване на възможностите им да изпълняват задълженията си, което е въпрос на национална сигурност, подчерта тя. В последните няколко месеца аз видях едни смели и силни мъже, които с чест и достойнство изпълняват своите задължения, заяви Ива Митева и честити празника на всички служители на НСО.

На церемонията по отбелязване на 142 години от полагане на основите на НСО присъстваха министър-председателят Стефан Янев, генерали, офицери, сержанти и служители на службата.