Още един милиардер се отправя към Космоса с капсулата на Илон Мъск
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Септември 2021 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Още един милиардер се отправя към Космоса с капсулата на Илон Мъск

/КРОСС/ Още един милиардер се отправя към Космоса през тази седмица. В капсулата на SpaceX в околоземна орбита за три дни отиват Джаред Айзъкман, американският основател и главен изпълнителен директор на компанията за електронна търговия Shift 4, и още трима души. Това е първият изцяло цивилен екипаж, който ще бъде изведен в околоземна орбита.

38-годишният технологичен магнат е платил неуточнена, но вероятно значителна сума на колегата си милиардер и собственик на SpaceX Илон Мъск за полета с още трима специално избрани членове на екипа за космическия полет с капсулата Crew Dragon на SpaceX.

Той ще бъде изстрелян от космическия център Кенеди на НАСА в сряда.

Полетът има и благотворителна цел - събиране на средства за водеща клиника, която изучава онкологични заболявания при деца.

Самият Айзъкман вече е дарил лично на болницата 100 милиона долара.

Екипажът на Inspiration4 няма да участва в оперирането на капсулата въпреки че двама от членовете - Айзакман и геоложката Сиан Проктър, са лицензирани пилоти.

Милиардерът, който е лицензиран пилот на пътнически и военни самолети, поема ролята на "командир" на мисията, а 51-годишната Проктър, която преди време е била кандидат за астронавт на НАСА, е определена за "пилот" на мисията. Тя била избрана да се присъедини към екипа чрез онлайн конкурс, организиран от Shift4 Payments.

В екипажа влизат още "главният медицински директор" Хейли Арсено на 29 г., преживяла рак на костите и работеща в St. Jude, и "специалистът" на мисията Крис Семброски на 42 години, ветеран от американските военно-въздушни сили и инженер в областта на космическите данни.

Двама милиардери досега станаха космически туристи. В средата на юли, само девет дни след историческия полет на милиардера Ричард Брансън в Космоса, на аналогично суборбитално пътешествие се отправи и най-богатият човек в света и основател на Amazon Джеф Безос.