Тегленето от банкомат става все по-скъпо, клиенти ще плащат и за Viber съобщения
Секция: ИКОНОМИКА
13 Септември 2021 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тегленето от банкомат става все по-скъпо, клиенти ще плащат и за Viber съобщения

/КРОСС/ Тегленето на пари от банкомати допреди години бе безплатно, дори и ако устройството не беше на банката издател на картата. През 2021 обаче това става все по-скъпа услуга.

От началото на този месец Банка ДСК въведе нова тарифа при теглене от банкомат – таксата вече е 0,15% от сумата, но не по-малко от 0,30 лв. Ако тегленето е извършено от устройство на друга банка, таксата е 0,20%, но не по-малко от 1,50 лв. До септември таксите бяха фиксирани на 30 стотинки при теглене от ATM на Банка ДСК и 1,50 лв. от други. Сега обаче цената на услугата расте, колкото по-голяма става сумата.

Друга промяна е, че такса за теглене от банкомат вече се плаща и за карти на Банка ДСК, които досега бяха освободени от подобни плащания - например ДСК-ISIC и Младежка карта.

Засега ДСК е първата банка, която прибягва до този ход. Практиката обаче показва, че ако една голяма финансова институция промени подхода си, ще я последват и други.

В Пощенска банка собствените й картодържатели дължат 0,30 лева при теглене, а ако отидат до друг банкомат – 1,30 лева. В УниКредит и ПИБ таксите са съответно 0,30 и 1,50 лв.

Целта на финансовите институции е да се стимулира плащането с карта на ПОС терминал, вместо да се теглят пари в брой.

ДСК бе една от първите банки, които по време на пандемията миналата година увеличиха лимита за еднократно теглене на пари до 1000 лв, за да може да има по-малко струпване пред банкоматите.

Плащанията с дебитна карта на ПОС терминал остават без такси. Тенденцията е този начин на разплащане да става все по-популярен за сметка на тегленето в брой, пише в. „Сега“.

От 5 октомври Пощенска банка ще вдигне таксите за откриване и обслужване на някои сметки. Таксата за откриване на съвместна сметка, която могат да ползват двама съпрузи например, нараства от 10 лв. на 15 лв., а таксата за обслужване на такива сметки се повишава от 8 лв. на 12 лв. на месец.

Съществена промяна е и това, че клиентите на Пощенска банка ще плащат такса от 0,12 лв. не само за sms известия за касови операции и преводи, но и за други електронни съобщения за движение на пари по сметката им – като тези във Viber.

Таксата за откриване на стандартна спестовна сметка в Пощенска банка нараства от 1 лв. на 3,50 лв., ако е без дебитна карта, и на 2 лв., ако е с дебитна карта. Месечната такса за обслужване на стандартна спестовна сметка без дебитна карта нараства от 2,50 лв. на 3 лв. Въвежда се и нова такса за закриване на спестовни сметки в размер на 5 лв., като сега тази услуга е безплатна.

Таксата за вътрешнобанкови преводи в Пощенска банка ще нарасне от 2,50 лв. на 4 лв. - няма значение дали парите се движат между сметки на един и същ или на различни клиенти.

От 1 август ОББ въведе такса от 0,7% върху наличността по разплащателни и спестовни сметки на един гражданин, надвишаваща 1 млн. лв. (или тяхната равностойност в чужда валута). От началото на месеца банката намали и прага за наличностите на сметки на фирми, за които събира такса съхранение. За наличности над 500 хил. лв. банката вече събира такса от 0,8% годишно, докато през миналия месец таксата беше 1%, но само за суми над 1 млн. лв.