Прокуратурата не знае кога Украйна ще отговори за екстрадицията на Брендо
Секция: ПОЛИТИКА
13 Септември 2021 16:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата не знае кога Украйна ще отговори за екстрадицията на Брендо

/КРОСС/ От прокуратурата не се ангажираха с прогноза кога украинските власти ще отговорят на искането Евелин Банев, по-известен като Брендо, да бъде върнат в България, за да изтърпи шестгодишната си присъда за наркотрафик.

За ареста му край Киев беше съобщено в петък, но държавното обвинение е било уведомено за това три дни по-рано, каза заместник-градският прокурор на София Иво Илиев.

Молбата за екстрадиция вече е изпратена, но претенции към Банев имат Италия, където той е осъден на 20 години затвор, и Румъния, откъдето го искат, за да изтърпи десетгодишна ефективна присъда.

„Логиката е като български гражданин той да бъде предаден на България, разбира се, да си изтърпи присъдата. Тъй като обаче тук има колизия с други две присъди, това е въпрос, който ще се реши от украинския съдебен орган по тяхното законодателство.

В случая наистина има конкуренция на основания за предаване на лицето и може би това ще бъде изпитание и по-скоро тест по какъв начин ще се действа, защото може би ще се наложи някаква практика.

Ние такъв случай доколкото ми е известно, нямаме при нас", каза заместник-градският прокурор на София Иво Илиев.