Министър Петков: Една от приоритетните индустриални зони трябва да бъде в Раднево и Стара Загора
Секция: ИКОНОМИКА
13 Септември 2021 18:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Петков: Една от приоритетните индустриални зони трябва да бъде в Раднево и Стара Загора

/КРОСС/ Една от приоритетните индустриални зони, които трябва да се създадат в бъдеще, трябва да бъде в района на Раднево и Стара Загора. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков. Двамата с министъра на финансите Асен Василев взеха участие в среща с представители на синдикатите в "Мини Марица-изток" и ТЕЦ 2. Те се включиха и в подписката за запазване на въглищния комплекс и работните места, която вече събра подкрепата на над 100 хиляди души.

Министър Петков отрече срещата в Раднево да е предизборна и посочи, че е обещал на синдикатите да дойде на място:

„За нас хората са много важни, говорим за над 10 хиляди работещи, засегнати са 20 хиляди с техните семейства. Не може да правим планове само на база стратегии, трябва да имаме обратната връзка, да дискутираме с тях и затова сме тук. Това не става от София, става от Раднево", каза министърът на икономиката.

Според Петков трябва да бъде запазена и възможността за работа на хилядите заети сега в комплекса:

"Двете инициативи, които трябва да обсъдим - за Плана за възстановяване откъм потенциална индустриална зона в този район, и как това да го направим по най-добрия начин. Но две неща са много важни за нас: независимостта на енергийната система и работните места на всички тези хора".

Кирил Петков заяви, че все още не е провел разговор с президента Румен Радев и не знае дали ще бъде част от следващото служебно правителство. Не коментира и дали ще обяви участие в нов политически проект.

„Докато сме служебни министри ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да го обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване, в който един от приоритетите е индустриалните зони", каза Петков.

Министърът на финансите Асен Василев припомни, че още преди година България се е присъединила към ангажимента на ЕС да намали с 55 процента въглеродните емисии до 2030 година:

"Ако някой дойде тук в тази зала и ви каже, че има план как ние да излезем и да обърнем това решение, което сме подписали, или е луд, или ви лъже".

Асен Василев посочи, че България може да разчита на средства за трансформация на комплекса "Марица Изток" и от новия европейски Фонд за справедлив преход. Целта на този фонд е да бъде подпомагнат преходът към икономика, която не зависи от въглищата, съгласно новите цели на ЕС в опазването на климата.

Така, освен за Плана за възстановяване, трябва да се планират и средствата от Фонда за справедлив преход, които са 1,3 млрд. лв. и са специално за въглищните региони, посочи Василев:

„Работата по това още не е започнала и затова е важно да чуем какви идеи имат хората, за да започнат да се планират", каза той.

Асен Василев припомни, че Маришкият басейн дава около 40% от електрическата енергия на страната без да се ползват вносни суровини:

„Много е важно тези 40% да си останат наши, да не зависим от внос на суровини", коментира финансовият министър.

Той коментира и промяната в бюджета, който предвижда увеличени разходи за пенсиите, като бе категоричен, че това няма да увеличи данъците и осигуровките:

„Няма такова нещо. Разчетите ги дадохме на бюджетна комисия, спокойно може да се поеме абсолютно всичко като увеличение без да се пипат данъците", каза финансовият министър.