200 000 българи страдат от атопичен дерматит
Секция: Здраве
14 Септември 2021 10:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
200 000 българи страдат от атопичен дерматит

Всеки болен плаща средно по 2043 лв. годишно, за да се лекува

/КРОСС/ Около 200 000 възрастни в България боледуват от атопичен дерматит. В Европейския съюз вече са одобрени няколко иновативни терапии, които за първи път в историята на лечението на атопичния дерматит овладяват най-тежките форми на заболяването, но българските пациенти все още нямат достъп до тях. Това съобщиха дерматолози, експерти и представители на пациентски организации по повод 14 септември, Световен ден на атопичния дерматит.

България е единствената страна в ЕС, в която атопичният дерматит не е признат за социалнозначимо заболяване и медикаментите за лечение извън болница не се заплащат от здравноосигурителната институция. Българското дерматологично дружество изпрати отворено писмо до Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването с настояване атопичният дерматит да бъде признат за социалнозначимо заболяване и да бъде включен в списъка на заболяванията, за чието домашно лечение заплаща НЗОК.

„Сега решението е в ръцете на Надзорния съвет на НЗОК и вярваме, че ще покажете грижа за българските пациенти с атопичен дерматит и ще наредите и България на картата на европейските страни. Добавянето на заболяването в Списъка ще предостави възможност за лечение на около 45 пациенти годишно", се казва в писмото до институциите.

Здравната каса изисква да са изпълнени поне 3 от 5 критерия, за да има реимбурсиране на домашното лечение за дадено заболяване. Атопичният дерматит покрива достатъчно критерии, но въпреки това все още не е в списъка.

„Атопичният дерматит е заболяване със социално значение, защото е свързано със сериозно нарушение на качеството на живота, на работоспособността и с невъзможност за практикуване на желани професии, спортове и хобита. В цяла Западна Европа е прието, че заболяването е социалнозначимо и може да бъде лекувано с новите терапевтични средства , но в България все още не е така въпреки усилията ни от страна на научното дерматологично дружество и пациентски организации", каза доц. Гриша Матеев, председател на БДД, началник на Клиниката по дерматология в УМБАЛ „Александровска". Той изрази надежда, че апелът на експерти и пациенти ще бъде чут.

Атопичният дерматит не е рядко заболяване, но болните, на които се налага да приемат най-новите терапевтични средства, са малко - само най-тежките случаи, допълни доц. Матеев. У нас те имат възможност само за класическа терапия, докато в ЕС вече се прилагат новите терапии. „В тази посока са и нашите усилия: в тежките си форми атопичният дерматит да бъде признат за социалнозначимо заболяване и тези пациенти да имат право на най-съвременното лечение, за да могат да живеят нормално като останалите хора. Става въпрос за 40-50 души годишно, обясни доц. Матеев.

„Личната финансова тежест е огромна, много от пациентите не се лекуват", каза Пламен Таушанов, председател на БАЗП. „Има достатъчно правни основания и иновативните терапии при атопичен дерматит трябва да бъдат реимбурсирани и в България, както в останалите страни от Евросъюза. Свързан е и въпросът с твърде дългия срок, който минава от разрешението за употреба до осигуряването на достъп до нови лекарства у нас - той трябва да се съкрати", допълни Таушанов.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) вече одобри 3 нови лекарства, които позволяват пълно овладяване на симптомите при умерена и тежка форма на атопичен дерматит и на придружаващите заболявания. Това са терапии от нов тип, които блокират механизма на възпалителната реакция при атопичен дерматит и така заболяването се поддържа под постоянен контрол. Времето, което е необходимо за включване на ново лекарство за реимбурсация у нас, е средно 707 дни от датата на одобрение от ЕМА.

Атопичният дерматит е заболяване на развитите индустриализирани общества с висока хигиена. Преди 20-тина години само 8% от децата са получавали тази диагноза, докато сега вече са 30% в развитите страни. Атопичният дерматит е хронично възпалително заболяване, което се проявява под формата на обрив, съпътстван от постоянен сърбеж, сухота, напукване, зачервяване и загрубяване на кожата. Първият симптом е силен сърбеж, който предшества обрива. Симптомите при умерена и тежка форма на заболяването са сериозни и продължителни. 85% от пациентите се оплакват от сърбеж, като при 61% той се описва като тежък и непоносим, а при 42% продължава над 18 часа на ден и се засилва през нощта. Кожата е суха по рождение и се образуват сквами (люспи). При 77% от хората с атопичен дерматит е налице силна болка или дискомфорт. Отсъствие от работа по повод на заболяването се налага при 57% от болните, сочи проучване в западноевропейски страни. Част от пациентите развиват съпътстващи заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата, костната система и др. Поради това атопичният дерматит се определя и като системно заболяване.