Проф. Пенка Петрова: Гърция направи повече за ваксинирането на българите, отколкото нашата страна
Секция: Анализи
14 Септември 2021 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Пенка Петрова: Гърция направи повече за ваксинирането на българите, отколкото нашата страна

/КРОСС/ Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи да има задължителна ваксинация за медицинските работници, както и работещите в социални заведения.

Необоснован е скептицизмът, особено в лекарите, към ваксинирането. Нямаме обществена солидарност, което се очаква, и е по-добре насила животът и здравето на лекарите да бъде запазен. В нашата държава има десетина задължителни ваксини, които се поставят след раждането на човек. Това коментира директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова по повод дебата за ззадържителното ваксиниране.

По подчерта, че в нашата страна има огромен процент на смъртност от Ковид-19

"Отиват си по 100 души на ден. При нас умират толкова, колкото във Великобритания, където знаем колко много хора са ваксинирани. Говорим за солидарност - така защитавате не само себе си, а и близките си", допълни проф. Петрова По Bulgaria ON AIR и отбеляза, че има спад в доверието към институциите и науката.

"Науката беше недофинансирана в последните години. В случая трябва да се вярва на експертите. Ваксините са като всички други лекарства и вече не са под наблюдение. Не бива да си причиняваме прекарване на заболяването, особено в болница", обясни събеседничката.

Проф. Пенка Петрова е на мнение, че се противопоставя имунитетът на преболедувалите на този на имунизираните. "Не трябва да се поставят на риск тези, които още не са се срещали с вируса. Тромбозите се случват при самия процес на боледуване.

Гърция, спирайки ни на границата, направи повече за ваксинационната кампания, отколкото нашата страна. Засега не е необходимо да се поставя трета доза ваксина. Вариантите на коронавируса се наблюдават и ако се появи някой, който е твърде различен, тогава ще има бустерни дози", обясни тя.

Според нея не е имало достатъчно експерта кампания. По думите й коринавирусите мутират много.

"До момента виждате, че действа ваксините, които се поставят преди година, но коронавирусите са мутиращи. Делта вариантът е изключително заразен и заболеваемостта върви нагоре. С началото на учебната година със сигурност вълната ще дойде с пълна сила при нас. Апелът е за ваксиниране, ваксините са единственият начин да спрем с ограничаващите мерки. Виждате как е в Дания вече. Доверието към ваксинирането може да се върне само с информираност", настоя проф. Петрова.