Броят на туристите по морето се увеличи със 70% в сравнение с нулевата 2020 г.
Секция: Туризъм
14 Септември 2021 12:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Броят на туристите по морето се увеличи със 70% в сравнение с нулевата 2020 г.

/КРОСС/ През това лято броят на туристите, които са почивали край морето, се е увеличил със 70 на сто в сравнение с миналата година. Това съобщи днес в комплекс "Златни пясъци" министърът на туризма Стела Балтова, която се срещна с представители на бранша, предаде БТА. Тя определи сезонът като динамичен, нелесен и доста кратък.
Броят на гостите до края на август е 3,7 милиона души, от които 1,4 милиона са чужденци, посочи Балтова. Най-много са били летовниците от Румъния. При тях увеличението е 103 процента в сравнение с лято 2020. Рязко нарастване има и при гостите от Полша, Германия, Украйна, Чехия, допълни Балтова. Тя уточни, че се работи активно по възстановяване позициите на страната ни в Скандинавските държави.

Министерството вече разработва маркетингова програма за 2022 година, каза още министърът. По думите й през този месец предстои страната ни да подпише меморандум в областта на туризма с Полша. Подготвят се и промени в закона за туризма, които да позволят самостоятелност на 9-те туристически района в страната.

Държавата ще продължи да подкрепя този сектор, тъй като той е лицето на България, каза още Балтова. Тя уточни, че по втората фаза от схемата за подпомагане на туроператорите има остатък от 5,1 милиона лева, като се търсят най-добрите варианти как бизнесът да се възползва от средствата. Подкрепа ще продължат да получават и екскурзоводите, каза Балтова, но уточни, че е редно първо да бъде уточнено кои от тях действително работят, а не просто се водят в регистрите на браншовите организации. Тя допълни още, че предстои по линия на ЕС да бъдат доставени 1,5 милиона антигенни тестове, които ще бъдат разпределени в РЗИ-та в страната. Тестовете ще бъдат в помощ на пътуващите българи.

Очакванията за предстоящия зимен сезон са умерено оптимистични. Според министър Балтова проблем за бранша ще бъде увеличението на цената на тока, тъй като по-трудно ще се формират пакетите за туристите, особено от собствениците на лифтове и машините за производство на изкуствен сняг. Ще бъде необходимо и повишено внимание при организацията на превозването на туристите с лифтове, тъй като има струпвания на хора, обобщи Балтова.