България пак излага ЕС в класацията за икономическата свобода
Секция: ИКОНОМИКА
14 Септември 2021 15:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България пак излага ЕС в класацията за икономическата свобода

Правенето на бизнес у нас остава трудно заради "голямата държава" и губещата доверие правна система

/КРОСС/ България се нарежда на 36-о място от 165 държави и територии в изследването "Икономическа свобода по света 2021", публикувано от Института за пазарна икономика съвместно с канадския институт "Фрейзър". Това класиране на пръв поглед изглежда прилично, но всъщност е унизително зле за държава, която е член на Европейския съюз.

Проучването оценява множество показатели в различни области - от данъци и търговия до разходите на правителството и ефикасната работа на съда, която се оказва от ключова важност за работата на фирмите. Както и в предишни години, България печели много точки заради плоския данък и валутния борд, А най-трагично е представянето й в сферата "правна система и защита на правата на собственост". Има осезаемо влошаване в групата показатели, измерващи намесата на правителството. Това изобщо не е изненада, като значителните разходи, които преразпределяше управлението на Бойко Борисов и добилата чудовищни размери практика парите на данъкоплатците, вкл. и бюджетните излишъци, да се харчат непрозрачно чрез държавни предприятия "касички" като "Автомагистрали". На подобни позиции в изкледването са Колумбия, Малта, ЮАР, Украйна, Малайзия, отбелязват анализаторите от ИПИ.

Къде е България

При максимален възможен бал от 10 точки България е събрала 7.76 т. Това подобрение в сравнение с миналата година е толкова микроскопично, че цели четири други страни са ни задминали. В периода 1990 - 2005 г. икономическата свобода у нас растеше сравнително бързо (до голяма степен заради преминаването от планово към пазарно стопанство), но през последните 10-15 години като цяло има застой, отбелязват от ИПИ.

В тазгодишното издание(базирано е на информация от 2019 г., защото това са най-новите събранни данни за страните от целия свят), за пореден път начело са Хонконг и Сингапур, следвани от Нова Зеландия, Швейцария, Грузия, САЩ, Ирландия, Литва, Австралия и Дания. На дъното са Венецуела, Судан и Либия.Резу

Долу и горе

Обидно зле се класира България по "Правна система и право на собственост", като вече три десетилетие в тази област липсва съществено подобрение. Особено ниски са оценките за безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост - всички те са под 5 точки. Това ни поставя в една група с държави като Бутан, Ямайка, Монголия, Малайзия.

По стабилност на националната валута обаче България е отличник - това се дължи изцяло на парчиния съвет (валутния борд). Скачен за еврото, левът е сиурна валута. Държави на подобни позиции в изследването са Канада и Великобритания, отбелязват от ИПИ.

България получава сравнително виска оценка по свобода на международната търговия (8,38 т.). Това е обяснимо - всички страни от ЕС тук се представят много добре по показателите за мита, квоти и други регулаторни ограничения. Тук сме в една група с Белгия, Чехия, Великобритания, Словакия, Испания.

Но по отношение на вътрешната бюрокрация, нещата в България не изглеждат добре- Оценката е ниска, защото проблемите със сложните процедури, многобройните разрешителни и безкрайните съгласувания така и не се решават. Силно негативно въздействие върху оценката за регулациите на пазара на труда оказват високите изисквания за наемане и освобождаване на работници, нивото на административно определената минимална заплата и контролът върху работното време.

А по отношение на достъпа до кредити оценката е висока - гзаради голямата конкуренция между банките и сравнително лесните процедури за отпускане на заеми.

Изследването позволява извеждането на няколко важни наблюдения, които ИПИ обобщава така:

Държавите с по-висока икономическа свобода имат чувствително по-голям брутен вътрешен продукт на човек от населението;
Доходът на най-бедните 10% от населението е много по-висок в държави с висока степен на икономическа свобода;
Нивата на бедност са по-ниски в по-свободните държави;
Средната продължителност на живота е над 15 години по-висока в най-свободните държави в сравнение с най-несвободните;
Коефициентът на детска смъртност е почти 10 пъти по-висок в най-несвободните държави в сравнение с най-свободните;
Делът на записаните в училище деца е много по-висок в икономически свободните държави.