Държавният глава: Необходимо е изсветляване на процеса по провеждане на обществени поръчки
Секция: ПОЛИТИКА
14 Септември 2021 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавният глава: Необходимо е изсветляване на процеса по провеждане на обществени поръчки

Независимо кой управлява, държавата носи отговорност за положения труд от работниците и трябва да се търсят решения, заяви Румен Радев на среща с представители на пътно-строителните фирми

/КРОСС/ Свързаността и развитата транспортна инфраструктура са в основата на икономическото и социално развитие на всяко общество. Затова е необходимо изсветляване на целия процес по провеждане на обществени поръчки, сключване на договори и разплащане на задълженията към фирмите в пътния бранш. Това заяви президентът Румен Радев на среща с Управителния съвет на Българската браншова камара „Пътища" и представители на Камарата на строителите в България. В срещата участва и служебният министър на финансите Асен Василев.

Президентът подчерта, че практиката на предишното управление с постановления на Министерски съвет системно да се заобикаля Законът за държавния бюджет трябва да бъде прекратена. Процедурите за възлагане на обществени поръчки трябва да бъдат „чисти", да има лоялна конкуренция, а договорите да се сключват на реалната им стойност. Държавният глава призова и за преустановяване на практиката стойността на сключен договор след вече проведена обществена поръчка да се надвишава в пъти с включването на нови и нови дейности.

„Независимо кой управлява, държавата носи отговорност за положения труд от работниците и трябва да се търсят устойчиви решения за разрешаване на проблемите", заяви още Румен Радев. Президентът открои и необходимостта от прозрачно формиране на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура", така че да бъдат ясни средствата, които ще бъдат отделяни за пътно-строителна дейност през годината, както и за поддържането и почистването на пътищата.

По време на срещата представители на ръководството на Браншова камара „Пътища" подчертаха, че натрупаните огромни задължения от страна на държавата към фирмите от пътно-строителния бранш създава голямо напрежение в сектора. Те изразиха готовност за ползотворен диалог със служебното правителство за намирането на решение в тази насока.

По думите им възлагането на дейности по ремонт и поддържане на участъците от републиканската пътна мрежа, практически е спряло и при наличието на дебат по отношение на действащите договори и забавените разплащания, ако скоро не се намери решение, зимното почистване на републиканската пътна мрежа би създало притеснения, заедно с всички съпътстващи проблеми за безопасността на придвижването на хора и товари.