Xiaomi представя Xiaomi Smart Glasses
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Септември 2021 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Xiaomi представя Xiaomi Smart Glasses

Концепцията за умните аксесоари интегрира интелигентна функционалност в очилата

/КРОСС/ Световният технологичен лидер Xiaomi обяви днес Xiaomi Smart Glasses – най-новия интелигентен аксесоар. Xiaomi Smart Glasses перфектно комбинират система за изобразяване и сензори с изтънчен и изчистен дизайн на обикновени очила чрез технологията MicroLED за изобразяване чрез оптични вълноводи. С тегло само 51 грама, Xiaomi Smart Glasses могат да показват съобщения и нотификации, да осъществяват повиквания, да навигират, да правят снимки и да превеждат текст директно пред очите ви.

Xiaomi Smart Glasses са инженерният поглед към бъдещето.

 

Подобрената технология MicroLED за изобразяване чрез оптични вълноводи - бъдещето е пред очите ви.
За да се запази формата на обикновените очила, трябва да се преодолеят малките предизвикателства към изображението и подредбата на вътрешните компонентни. Xiaomi Smart Glasses използва технологията за изображения MicroLED, за да намали дизайнерското пространство, необходимо за структурния дизайн, както и общото тегло на устройството.
За да се впише безпроблемно системата за изобразяване в рамката, MicroLED несъмнено е най-оптималният избор. Подобно на OLED, пикселите MicroLED са индивидуално осветени - излъчващото им свойство позволява по-ярки дисплеи и по-дълбоки черни цветове. Но MicroLED има по-висока плътност на пикселите и по-дълъг живот, като същевременно има по-опростена структура. Това позволява по-компактен дисплей, както и по-лесна интеграция на екрана.
Xiaomi Smart Glasses имат дисплей с чип с размери само 2,4 мм x 2,02 мм. Под микроскоп дисплеят е приблизително с размер на оризово зърно, с отделни пиксели с размер 4μm - което позволява на дисплея да се впише перфектно в рамката на очилата. За да позволи на достатъчно светлина да премине през сложни оптични структури, преди да достигне окото дори при силна пряка слънчева светлина, Xiaomi избира ултраефективно решение за монохромен дисплей, който може да достигне изключително висока яркост от 2 милиона нита.

Използвайки технологията на оптичен вълновод, който пречупва светлините на 180°, дисплеят MicroLED предава точно светлинните лъчи към човешкото око чрез микроскопичната решетъчна структура на оптичния вълновод.

Решетката, гравирана върху вътрешната повърхност на лещата, позволява светлината да се пречупва по уникален начин, като я насочва безопасно към човешкото око. Процесът на пречупване включва подскачащи безброй пъти светлинни лъчи, което позволява на човешкото око да види цялостно изображение, като значително увеличава използваемостта по време на носене. Всичко това се извършва в единичен обектив, вместо да се използват сложни системи от няколко обектива, огледала или полуогледала, Както се случва при други продукти. Технологията на оптичните вълноводи значително намалява размера и теглото на устройството и следователно позволява на интелигентните очила да се доближат до формата на традиционните очила.

Не "Вторичен дисплей на смартфона", а независим смарт аксесоар

Xiaomi Smart Glasses интегрира общо 497 компонента, включително миниатюрни сензори и комуникационни модули, така че това не е просто „втори екран" за вашия смартфон, а функционира като нов интелигентен терминал с независими операционни възможности. В допълнение към базисните функции като известие, показване на повиквания и пр., очилата могат също така самостоятелно да изпълняват функции като навигация, снимане, аутокю и превод на текст и снимки в реално време. Предвид начина на използване, е внедрена и основна логика на взаимодействие, за да сведе до минимум прекъсванията в неудобни моменти и да показва навреме важната информация, особено в критични моменти.
Изграждането на логика на взаимодействие цели да „не пречи на обикновената употреба, но показва навреме ключова информация". След задълбочени дискусии, няколко ключови сценария са окончателно потвърдени, включително „ключови нотификации", „телефонно обаждане", „навигация" и „превод на снимки", като XiaoAi AI Assistant е основният метод за взаимодействие. По този начин Xiaomi Smart Glasses могат да „показват най-важната информация в момента, в който е необходима".
Ако вземем „Нотификации" като пример, очевидно е неуместно да се показват всички известия от смартфона пред очите ви. Следователно, Xiaomi Smart Glasses избира и показва най-важните съобщения, като аларми за смарт устройствата у дома, спешна информация от офис приложения, съобщения от важни контакти и т.н., за да се избегнат прекомерни смущения на потребителите.
„Телефонни обаждания" е най-естественият сценарий за използване на смарт очилата - тук ще можете да видите номера на човека, който ви се обажда. Използвайки вградения микрофон и високоговорител с двойно формообразуване, и двете страни могат да се чуват ясно.
„Навигацията" е много полезна при шофиране и колоездене. Xiaomi Smart Glasses могат да покажат пътища и карти пред вас в реално време, така че да можете да държите погледа си на пътя безопасно и удобно.
5 -мегапикселовата камера в предната част на очилата може да прави снимки и да превежда текст в снимки, което е много удобно при пътуване. Използвайки вградения микрофон и собствения алгоритъм за превод, Xiaomi Smart Glasses са в състояние да транскрибират аудио в текст с превод в реално време. Индикаторът до камерата светва, когато тя се използва, за да индикира, че се правят снимки.
За да се постигне това високо ниво на функционалност, очилата трябва да бъдат оборудвани с четириядрен ARM процесор, батерия, тъчпад, Wi-Fi/Bluetooth модули, операционна система Android и др. Дори и с всички тези функции, устройството тежи само 51 гр. Благодарение на всичко това, Xiaomi Smart Glasses приличат по форма на традиционни очила, но надминат други съществуващи смарт очила по функционалност.
Както се казва, „Всяка достатъчно напреднала технология е неразличима от магията".
Xiaomi Smart Glasses използват инженерна мисъл, за да създадат нова представа за бъдещето.