Водният проект на Сливен бе обсъден на среща в МРРБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Септември 2021 17:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Водният проект на Сливен бе обсъден на среща в МРРБ

/КРОСС/ В Министерството на регионалното развитие и благоустройството се проведе работна среща с представители на „Водоснабдяване и канализация - Сливен" и „Български ВиК холдинг" по актуални въпроси, касаещи водния проект, изпълняван в община Сливен. От страна на МРРБ участие взеха заместник-министър Валентин Граматиков, съветниците на регионалния министър Атанас Паскалев и Николай Ганев, Весела Начева - директор на дирекция „Търговски дружества и концесии", Иванка Виденова - директор на дирекция „Водоснабдяване и канализация".
„Стремим се да ускорим процесите във ВиК отрасъла така, че водата, която се ползва за питейно-битови нужди, да бъде с необходимото качество и на приемлива цена", подчерта заместник-министър Граматиков.
По време на разговорите беше представен напредъкът на ВиК-Сливен във връзка с изпълнявания проект по ОПОС 2014-2020 по отношение на довеждащите водопроводи и пречиствателната станция в града. От срещата стана ясно, че се обжалва единствено обществената поръчка за довеждащия водопровод до пречиствателната станция, като всички останали поръчки, свързани с изпълнение на проекта са приключени и за обектите има издадени разрешения за строеж.
Участниците дискутираха още и необходимостта от допълнително финансиране за подмяната на водопровода в квартал „Речица" и евентуален вариант за изпълнението му на етапи, предвид липсата на необходимото финансиране.
Акцент в разговорите бяха затрудненията, които ВиК дружествата изпитват по отношение нарастващите цени на електроенергията и необходимостта от намиране на решение със съвместни усилия на заинтересованите страни и институции.