Удължават с една седмица електронното преброяване
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2021 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Удължават с една седмица електронното преброяване

/КРОСС/ С около седмица ще бъде удължено преброяването на населението по електронен път - това е предложил председателят на НСИ Сергей Цветарски. То трябваше да приключи на 17 септември, но въпросът с удължаването му беше повдигнат след серия проблеми с достъпа до сайта на преброяването.

Към 13ч. вчера близо 719 000 българи вече са се преброили. Те са разпределени в 315 284 домакинства.

Сергей Цветарски уточни, че преброяването с преброители няма да бъде удължавано.

Решението за новите срокове трябва да бъде взето от Централната преброителна комисия и от Министерския съвет.

Цветарски даде обяснения в Комисията по дигитализация в парламента заради проблемите с електронното преброяване.

Председателят на НСИ съобщи за хакерски през последните дни. Той увери, че до момента няма информация за източване на лични данни и обясни:

"Нямаме никакво намерение да бягаме от отговорността, която носим, въпреки че не във всички случаи я носим ние, но до момента нееднократно сме се извинявали на гражданите за трудностите, с които се сблъскаха", каза Сергей Цветарски по време на изслушването в парламентарната комисия.

По време на изслушването се чуха и обвинения, че информационната кампания е била неуспешна и повечето хора са разбрали за преброяването след новината за технически проблеми.

Депутатите поставиха и въпроса защо електронното преброяване не е изцяло онлайн, след като преброител все пак трябва да вземе номера от картата на човек, който се е преброил през системата.

Според председателя на НСИ, Сергей Цветарски, голяма част от проблемите нямаше да съществуват, ако в държавата имаше работещо електронно управление.

"Макар при електронното преброяване да се генерира код, преброителите които събират кодовете от хората, имат и контролни функции", обясни Цветарски.

Преброителите минават през адресите, защото статистически единица за преброяването е жилището и трябва да се удостовери, че жилището на този адрес съществува. От друг страна при обхода не е задължително преброителят да се среща с хората, които живеят там, но трябва да отидат на адреса и да го опишат.

Хората, преброили се електронно, могат да оставят своите кодове на вратата на жилището, да го пратят по телефона, а се подготвя и предложение за решение на Министерския съвет този код да не бъде задължителен, каза Цветарски.

Хората няма как да бъдат уведомявани предварително кога ще бъдат посетени от един от 25-те хиляди преброители и контрольори - ние не разполагаме с данните на хората, каза председателят на НСИ. Преброителите могат да направят предварителен обход и да са разберат с хората, кога е удобно да си свършат работата. Преброяване се прави всеки ден от 8.00 до 20.00 часа до 3 октомври.

Електронното преброяване се прави само от компютърни адреси в България, защото кампанията за преброяване е за населението в България и на чужденците в страната, а не на българите по света. Стотиците хиляди българи в други държави ще бъдат преброени в съответната държава. Това е единна методология в ЕС, каза Цветарски.

Редки са случаите на дългосрочно командировани и на самотни хора, които не желаят да дадат информация за себе си и за своето жилище на близки и на роднини. В краен случай някой може да остане и непреброен. Обявените по закона глоби за такива хора от 160 лева се налагат много рядко и целта им е превантивна, да не се пречи на преброяването, посочи Цветарски.

Компютърните атаки срещу сървърите на НСИ, свързани с националното преброяване, са започнали още на 7 септември, в началото на кампанията, като най-голямата е достигнала 276 гигабита в секунда. Опитите за бламиране на електронното преброяване продължават, последният е бил вчера, каза председателят на НСИ.

При всички опити за компютърна атака се действа по протокол и са уведомявани ДАЕУ, МВР-ГДБОП и Интернет доставчика. Няма източване на данни от системата и данните на хората са защитени, каза Цветарски.

Сайтът на НСИ позволява електронното преброяване на 36 800 души на час или 880 хиляди на ден, което е доста повече, отколкото очаква НСИ, каза още Цветарски.

Националното преброяване беше отложено с няколко месеца заради пандемията. При предишното преброяване в началото на 2011 година НСИ отчете, че населението в страната е от 7 364 570 души.