Днес е първият учебен ден
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2021 07:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес е първият учебен ден

/КРОСС/ Днес е първият учебен ден. 2357 училища в страната отварят врати днес, за да посрещнат над 706 хиляди ученици, сред които и 59 хиляди първокласници.

Първият учебен ден навсякъде започва присъствено при спазване на противоепидемичните мерки. В масовия случай тържества на открито ще има за учениците в 1-и, 5-и , 8-и клас, на места и за дванайсетокласниците, а останалите випуски ще отбележат 15 септември с час на класа в класните стаи.

За да бъдат избегнати струпвания на ученици, първият учебен ден ще започне по различно време за отделните випуски. В училищните дворове ще има обособени зони за родителите на първокласниците и на учениците, които за първи път постъпват в училището.

Достъпът на външни лица до учебните заведения ще бъде ограничен. Полицейското присъствие около тях - засилено.

В първия учебен ден напълно обезпечени с учители са седем области - Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол.

Свободните позиции за преподаватели в страната са 436. Най-много незаети места има в София-град , Пловдив, Варна и София-област. Най-много се търсят педагози за детски градини, преподаватели по професии, за целодневна организация на учебната дейност, по математика, английски език и начални учители. Ще се търсят варианти в образователната система да бъдат включени пенсионирани учители, педагози, които в момента не работят като такива, както и студенти от педагогически специалности.

В първия учебен ден близо 760 училища посрещат учениците си в основно или частично ремонтирани сгради. В други 170 заведения ремонтите ще продължат, без да се пречи на учебния процес.

Съгласно подхода на просветното министерство за обучение в условията на пандемия, през тази учебна година решенията ще се взимат на национално, областно и училищно ниво, като целта е максимум присъствено обучение при минимален риск за учениците и учителите.

Когато има висок процент заразени деца - до 10%, или твърде много заразени учители, ще се преминава към дистанционно обучение.

Последната дума за организацията на учебния процес в условия на пандемия ще е на Министерството на здравеопазването.

В началото на новата учебна година - през месеците септември и октомври, ще бъдат осигурени и последните 40 000 устройства за ученици, необходими за обучение в електронна среда.

По данни на Регионалните управления на образованието учениците от 22 училища ще бъдат временно преместени в други сгради заради продължителни ремонтни дейности. Най-много са тези случаи в областите София, Стара Загора , Пловдив. Част от ремонтите ще приключат още през октомври, а други ще продължат и през 2022 година.

До средата на месец май 14 класа от 9 Френска езикова гимназия в София ще учат в една от сградите на Националната спортна академия на ул. „Гургулят"- заради продължаващо изграждане на нов корпус с физкултурен салон и основен ремонт на старата сграда.

До края на учебната година в други училища ще се обучават учениците на Технологичното училище „Електронни системи" в София, възпитаниците на 4 учебни заведения в Стара Загора, както и учениците на Професионалната гимназия по селско стопанство в Две Могили.

Учебната година ще се открие присъствено и по различно време за отделните класове. Всяко училище е предвидило празнична програма в различни часове за учениците от I, V и VIII клас, която ще се проведе, ако няма други здравни мерки в района.