Пламен Киров: Можеше да не стигнем до избори 2 в 1
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2021 09:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Пламен Киров: Можеше да не стигнем до избори 2 в 1

/КРОСС/ Казва се, че законът е разум, освободен от страст. При нас обикновено става страст, освободена от разум - това наблюдаваме в последните дни на парламента. Очевидно, че отиваме към 14 и 21 ноември, предсрочни избори за парламент и избори за държавен глава, вероятно в два тура. Това коментира пред БНТ проф. д-р Пламен Киров, ръководител на Катедрата по Конституционноправни науки в СУ.

Да очаквате нещо от нищо е най-популярната форма на надеждата, допълни юристът.

Както тръгна парламентът от първите дни - с процедурни хватки, личностни конфликти, един недобър тон... в крайна сметка парламентът е един колективен орган, в който трябва да се постигне съгласие, защото това е националнопредставителна институция.

Относно кризисната ситуация с гласуването на кандидатурата на Пламен Николов за премиер с проектокабинет, юристът коментира: "Неприятното е, че при нас изключенията се превръщат в правило и то в последните два парламента. Най-вероятно трябва да си извлекат поука политическите жени и мъже и в следващия парламент това да не се повтаря, защото както се казва, да правиш едно и също и да очакваш различен резултат, е контрапродуктивно."

Не конституционните текстове са виновни за неразборията, а това как е написан и как се спазва правилникът, обясни проф. Киров.

Конституцията не се занимава с процедури, затова има правилник. Правилникът за дейността на НС се приема въз основа на Конституцията, но има юридическата сила на закон. Той конкретизира и най-вече определя процедурите, по които работи парламентът. И когато има проблеми с текстовете в правилника, се пораждат и споровете, на които бяхме свидетели.
Президентската институция не може да реши вътрешнопарламентарни казуси, категоричен е проф. Киров.

Президентът се занимава с процедурата по член 99, но той не е господар на процедурата по член 99. Тази процедура основно се развива в парламента, както се казва, президентът е церемониал-майстор, обясни още юристът.

Според него, е можело да не гласуваме на избори 2 в 1.

Президентът непрекъснато говореше, че това е нещо лошо и в крайна сметка, постигна точно това. Той трябваше, заедно със своите експерти да прецени тайминга, в който се развива тази процедура и можеше да не стигнем до 2 в 1. Но в крайна сметка, това са даденостите.

Никой не мисли за технологичните трудности и всички се насочват към пестенето на някакви пари. Никакви пари няма да спестят, аз съм готов да се обзаложа, подчерта проф. Киров.

Символика на политическа немощ - това според проф. Киров, се предава като щафета на следващия парламент. Добре, че поне успяха да актуализират бюджета, допълни той.