976 ученици в местата за лишаване от свобода през новата учебна година
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2021 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
976 ученици в местата за лишаване от свобода през новата учебна година

/КРОСС/ За поредна година в местата за лишаване от свобода ще бъде открита учебната година. Справка на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" показва, че от 6202 лишени от свобода във всички затвори, 976 са включени в учебната дейност през 2021/2022 г. Системата на затворите разполага със седем средни училища и шест филиала към тях, като обучението е от 1-ви до 12-ти клас.
Тази година първокласниците в местата за лишаване от свобода са 62. Най-висок е броят на учениците в София - 272. В Стара Загора, където е най-голямото училище в системата, са 192, в единствения затвор за жени в Сливен - 57, в Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора във Враца -12.
Учебният процес в местата за лишаване от свобода е съобразен с нормативната уредба на Министерството на правосъдието и МОН и се извършва от квалифицирани педагогически кадри по програми, утвърдени за всички ученици.
Образователната дейност ще протече в съответствие с насоките на МОН за работа в условията на пандемия и спазване на общите здравни мерки, предписани от Министерство на здравеопазването. В голяма част от училищата са налични интерактивни дъски за обучение, оборудвани са стаи за компютърно обучение, работилници за придобиване на професионална квалификация, налице е богат библиотечен фонд.