Над 33 млн. евро са заложени за проекти в трансгранични региони на България и Турция
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2021 11:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 33 млн. евро са заложени за проекти в трансгранични региони на България и Турция

/КРОСС/ Съвместната работна група по подготовката на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2021-2027, под ръководството на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов и Фарук Каймакчъ - заместник-министър на външните работи на Република Турция и директор по въпросите на Европейския съюз, проведе онлайн заседание, в което взеха участие и представителите на Главна дирекция „Регионална и селищна политика" на Европейската комисия Магали Леноел и Жил Кител.

На заседанието беше обсъден проектът на програмата, както и коментарите по него, постъпили от заинтересованите страни.

В своето изказване заместник-министър Захари Христов заяви: „При подготовката на програмата са взети предвид предложенията на изключително широк кръг заинтересовани страни. Заедно търсихме баланса между определения финансов ресурс и неотложните приоритети с хоризонт 2027 г. Убеден съм, че бъдещата програма гарантира инвестиции с дългосрочни резултати, много от които имат и мултиплициращ ефект".

Той подчерта, че предвидените мерки обхващат най-важните приоритети на региона - туризъм, миграция, дигитализация, околна среда, подкрепа за малкия и среден бизнес и подготовка на квалифицирани кадри за местната икономика, като през следващия седемгодишен период в пограничния район ще се инвестират над 33 млн. евро.