Атанас Зафиров, БСП: Имахме доброто желание да говорим за политики, но “партии на протеста" не приеха протегната ни ръка
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2021 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанас Зафиров, БСП: Имахме доброто желание да говорим за политики, но “партии на протеста" не приеха протегната ни ръка

Последователното поведение на Българската социалистическа партия ще даде резултат

/КРОСС/ „В този безплоден парламент не се решиха няколко важни проблема за българското общество. Първият от тях е фактът, че в този парламент задкулисието продължи да управлява, да нарежда нещата. БСП, разбира се, не участва в този процес, но самият факт, че втори пореден парламент не може да излъчи правителство, означава, че има група от хора, която има интерес това да се случва." Това заяви зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на БНТ. По думите му вторият голям проблем е, че парламентът не е бил адекватен на реалния живот и на очакванията на хората.
Според него т.нар. "партии на протеста" не са приели протегната ръка на БСП и затова не е бил реализиран третият мандат за съставяне на правителство. „Докато ние имахме доброто желание да говорим за политики, в същото време сме свидетели как са се водели някакви разговори, които доведоха до този резултат. В следващото Народно събрание партиите би трябвало да са си научили урока и това да не се допуска", заяви той, като допълни, че последователното поведение на Българската социалистическа партия ще даде резултат.
По отношение на слуховете за създаване на нов политически проект, Атанас Зафиров заяви: „Всеки има право да прави политически проекти, стига те да не са на гърба на други партии, стига да не се правят с държавен ресурс и да не се бракониерства в другите партии."
Във връзка с предстоящите президентски избори зам.-председателят на БСП коментира: „БСП е подредена партия, партия с процедури, устав и правила. Ние заявихме на Национален съвет нашата подкрепа за президентската двойка Радев-Йотова, сега предстои да извървим нашата уставна процедура и тогава да вземем окончателното решение", обясни Атанас Зафиров.

Александър Симов: БСП опита всичко възможно, за да обедини партиите на промяната около работеща формула за управление

Партиите спешно трябва да седнат на една маса и да разберат, че има по-големи задачи от самите тях

„Истината е, че ще останем в историята с два поредни парламента, които общо са приели два-три закона, включително актуализацията на бюджета. Това не може да бъде наречен качествен ход на работата, тъй като смисълът на парламента бе да създаде работещо управление." Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Александър Симов в ефира на Бг он еър.
Социалистът подчерта, че от БСП са опитали всичко възможно, за да обединят партиите на промяната около работеща формула за управление. "Аз наистина вярвах, че в рамките на този парламент новите партии ще разберат своята отговорност и ще успеят да седнат на една маса и заедно да решим проблемите", призна Симов.
Депутатът от левицата зададе въпроса при следващи избори кой ще гарантира, че нивото на разделителни линии няма да остане. „Ние не сме играли срещу никого. Опитахме се да направим така, че партиите на промяната да могат да родят управление, което да каже "сбогом" на най-отвратителните неща, които видяхме от ГЕРБ. Това, обаче, не се случи и това е болезнената равносметка", коментира социалистът.
„Формулата е партиите да преодолеят себе си и да престанат да се държат като тийнейджъри. Те спешно трябва да седнат на една маса и да разберат, че може и да са от различни краища на политическия спектър, но има по-големи задачи от самите тях. Ние от БСП не може да бъдем обвинявани, че не сме го разбрали", посочи още Симов.
От новото служебно правителство социалистът очаква да бъде на висотата на първото. „Ние имаме феномен, в който служебното правителство се радва на доста голям рейтинг", завърши Александър Симов.