Патриарх Неофит отправи "архипастирски благослов за новата учебна година" към учителите и учениците
Секция: Православие
15 Септември 2021 12:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит отправи "архипастирски благослов за новата учебна година" към учителите и учениците

/КРОСС/ Патриарх Неофит отправи приветствие до българските учители и ученици за откриването на новата учебната година, съобщиха от Българската патриаршия.

"Обични в Господа учители и ученици, всесърдечно Ви приветстваме с архипастирски благослов и най-светли благопожелания по повод началото на новата учебна година.

Настъпи часът, когато мнозина от вас ще прекрачат прага на българското училище, мястото, където ще усвоите разнообразни и полезни знания. С любознателност, ревност и усърдие приемайте преподаваното от вашите скъпи учители, които, чрез богатия си педагогически опит, ще ви насочат в пътя, който ще ви изгради като достойни българи и граждани на обичната ни Родина", пожелава Негово светейшество.

Патриарх Неофит се обръща и към българските учители - "с вълнение и искрени благопожелания, макар и в пандемиологична обстановка и с предпоставки за трудно протичане на учебния процес, да не угасва у Вас ревността, любовта и готовността за преподаване на добрите и градивни знания". Днес в света на технологиите, когато има все повече алтернативи в процеса на обучение, нека не забравяме ценността и богатството на печатната книга, от която черпим не само знание и дух за отминалите времена, а чрез напечатаните букви в дълбочина се предава важността и смисъла на словото, казва българският патриарх.

"Убедени сме, че българският учител, който е неразривно свързан с призванието на духовно-просветната мисия на Светата Църква, ще продължи и занапред да обучава и изгражда образовани и ценящи всеки човек личности. Преподавайте ценността на словото, защото Въплътеното Слово Божие - Господ Иисус Христос, сътвори цялото творение и извърши спасението на света и човека. Бог да Ви укрепява и обдари с нужното във високоотговорното дело, на което сте посветили живота си!", пожелава на учителите Негово светейшество.

В своето приветствие патриарх Неофит казва на първокласниците, че по красивия път на знанието ще срещат трудности, които ще ги изграждат като достойни личности. "С търпение и усърдие се поучавайте в полезното знание. Подражавайте на вашите достойни учители, които, водени от любов към вас, се стремят да положат градивна посока в живота ви. Господ да ви укрепява и напътства в този нов етап от живота ви!", отправя благослов към първокласниците патриархът.

Негово светейшество се обръща и към останалите български ученици с думите: "Скъпи ученици, напредвайте в придобиване на полезното знание и помнете, че днес положените усилия ще бъдат възнаградени многократно в живота. Не забравяйте да се осланяте на Бога, като възраствате с любов към Него и ближния. Вие сте бъдещето на България! Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат с всички вас! На добър час! С отеческа в Христа обич".