НС реши: Бюрото за защита на свидетели преминава към правосъдното министерство
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2021 11:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НС реши: Бюрото за защита на свидетели преминава към правосъдното министерство

/КРОСС/ НС прие промените в Закона за защита на лица застрашени от наказателно преследване, с които Бюрото за защита на свидетелите се закрива и преминава на подчинение към Министерството на правосъдието.

Промените бяха първа точка в заседанието от днешния последен ден на 46-тия парламент, преди работата му да бъде закрита с указ на президента.

Темата за Бюрото за защита предизвика бурни полемики в пленарна зала:

Каква е истинската цел на този законопроект? Това заглавие мисля, че не е най-подходящо. Може би трябва да гласи - Закон за осветяване на някои защитени свидетели. Защо? Това си личи от мотивите, изказванията и всички приказки които се изговориха. Какво се цели? Чета, съобщение от новина от 4 август: „Неизвестен откри стрелба по защитен свидетел по делото „Килърите“. Нападението е в Горна Оряховица. Това се цели. Кой има полза? Всички знаем, че определени престъпни групи, по които има обвинени, олигарси, които се откриват от правосъдието, по делата им има защитени свидетели. Целта е тези свидетели да бъдат осветени, да бъдат отстреляни. Нали всички сме чували че тези олигарси, укриващи се, си имат адвокати по някои дела. Затова е тази закон. За една малка част тук и то най-кресливата част, това е бизнес. Нищо лично. И още днес следобед ще си броят хонорарите. Приятно броене! За другата част от присъстващите този законопроект е един пиар. За останалата, които го подкрепят, това е една мръсна поръчка срещу Бюрото за защита на свидетелите. Защото това Бюро не е на главния прокурор, прокуратура и съда. Това Бюро е на правосъдната система, каза Хамид Хамид от ДПС.

Молбата ми е към основната част от залата да не репликираме. Няма смисъл. Хубаво е да видиш колко ниско може да падне някой, дори под амбразурата, в защита на КОЙ?!, попита Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Да не си затваряме очите пред някои проблеми в правосъдието и част от тези проблеми са със статута и ролята на главния прокурор и ролята на специализираното правосъдие, и начина по който се взимат решенията във ВСС. Ако не си оправим правосъдието, не можем да разчитаме на висок икономически растеж и чуждестранни инвестиции, но няма да ги получим, каза Атанас Славов от "Демократична България".

Голата истина е видна за българския народ и в 45-ото и в 46-ото Народно събрание. Стига с тези метафори и процедури. Голата истина е, че голяма част от тези депутати се опитват да запазят това странно Бюро, този странен главен прокурор. Мен ме е срам да остана с вас в тази зала и ако не са хора, които са истински, честни и морални, като председателя на парламента, като повечето в правната комисия, Хаджигенов и "Демократична България" вие сте срам - ДПС и ГЕРБ и аз ще изляза от тук, заяви Филип Станев от "Има такъв народ".

Съдейки от писъците, издавани от определена парламентарна група, явно Делян Пеевски ще стане защитен свидетел, допълни Хаджигенов.

Г-жо Атанасова, удобно пропускате промените във функциите на Бюрото. От Бюро за защита, то се превърна в Бюро за охрана на главния прокурор. Прочете лично промените на ПГ на ГЕРБ, за да се стигне да имаме една паравоенна структура, в резултат, на промени по инициатива на ГЕРБ. Проследете промените в този закон. Как от едно Бюро в защита на свидетели се превръща в паравоенна структура за охрана на главния прокурор и придобива функции за охрана, за принудително довеждане на свидетели. Обърнете внимание върху вашите промени в работа на това бюро. То се превърна в инструмент за разправа, в инструмент за натиск, в инструмент за обслужване на определени цели и срещу правата на българските граждани. Който пренебрегва разпределението на властите изпълнява полицейски функции и се контролира от главния прокурор.Тук няма съмнение, че законодателните промени трябва да се извършат, за да се оправи нарушението на Конституцията, заяви Мая Манолова от "Изправи се БГ!Ние идваме!".

Г-жо Манолова, чудя се как да ви определя изказването, като амнезия, политическа шизофрения или гьонсурат! През 2014 г. е гласуван същия този закон, касаещ Бюрото за защита на лица застрашени от наказателно производство и при гласуването ви, г-жо Манолова, вие като зам.-председател на НС от БСП, гласувате в подкрепа и странно в момента, това важи и за цялата ПГ на БСП тогава при кабинета "Орешарски", БСП ДПС и "Атака" подкрепят Бюрото от Министерството на правосъдието да се прехвърли на главния прокурор. Сега г-жо Манолова, правите изказване в обратния смисъл, отговори Десислава Атанасова от ГЕРБ.
Очаква се днес да стане ясно и дали заключенията от доклада на временната комисия за разследване на полицейско насилие от протестите миналата година ще бъдат внесени за разглеждане в пленарна зала. Трябва да стане ясно и дали заключенията от доклада на временната комисия по ревизия на предишното управление ще влязат за обсъждане.

Припомняме, че по време на обсъждането на промените в правната комисия, на заседанието присъства главният прокурор Иван Гешев, който изрази несъгласието си с предложените промени.

Според главния прокурор ако Бюрото за защита на свидетели бъде върнато към Министерството на правосъдието, ще се повиши рискът към защитените свидетели и магистрати, ще се намали капацитетът на служителите, а спрямо структурата може да има и реваншистки действия.

Иван Гешев посочи, че към момента Бюрото е най-добре подготвената служба за охрана.

Законопроектът за изменение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, беше внесен от ПГ на "Има такъв народ". Законопроектът предвиждаше именно Бюрото по защита на свидетели да не е на подчинение на главния прокурор.

Специфичните дейности на Бюрото по защита включват широк кръг от дейности - предварителна защита, охрана и наблюдение на застрашени/защитени лица, лична физическа охрана по реда на чл.123 от НПК, охрана на прокурори и следователи.

Служители на Бюрото оказват психологическа помощ на застрашени/защитени лица, извършват дейност по международно сътрудничество, информационно-аналитична дейност и редица други.

За първото шестмесечие на 2021 г. Бюрото по защита е обезпечавало сигурността на 16 защитени лица по 9 дела за защита. По отношение на 8 от лицата мерките за защита са изпълнявани на територията на България, а за останалите - на територията на други държави.

През 2020 г. е приключило действието на Програмата за защита по 1 дело с 4 защитени лица, а през първите шест месеца на тази година - по 1 дело с 2 защитени лица.