„Седмица на Димитър Димов" започва в Пловдив
Секция: КУЛТУРА
15 Септември 2021 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Седмица на Димитър Димов" започва в Пловдив

/КРОСС/ В периода 20 - 26 септември 2021 г. в Пловдив ще се проведе „Седмица на Димитър Димов". Програмата, чийто главен организатор е Медицински университет - Пловдив, е част от Плана за културна и социална дейност на Университета и е включена в Културния календар на града. Събитията се реализират съвместно с Националния литературен музей.

На 20 септември 2021 г., от 17:00 ч., в Дом на културата „Борис Христов" ще бъде открита изложбата „Литературната аптека на Димитър Димов". Експозицията включва документални пана, представящи основни моменти от биографията на писателя; кратки откъси от неговите романи и информация за използваните в тях лекарства. Допълнена е с автентични опаковки на лекарства и други интересни експонати, притежание на Музея на медицината към МУ - Пловдив и лични вещи, кореспонденция, книги, снимки и ръкописи от фонда на къща музей „Димитър Димов" към Националния литературен музей. Посетителите ще могат да видят и първите издания на романите на Димитър Димов. Изложбата може да бъде разгледана до 3 октомври 2021 г.

По време на официалното откриване на 20 септември, от 18:00 ч., гостите ще имат възможност да видят документалния филм „Триптих за Димитър Димов" (БНТ, 2006 г.) Режисьор на филма е Валентина Фиданова-Коларова, сценаристи: Златимир Коларов и Анна Свиткова, оператор - Мартин Димитров, художник - Здравко Маринов. Музикалното оформление е на Мариана Вълканова, а ролята на Димитър Димов изпълнява актьорът Александър Жеков. Предвидена е и творческа среща с авторите на филма.
През 2021 г. се навършват 70 години от отпечатването на първото издание на романа „Тютюн", по-голяма част от който е написана в Пловдив, докато Димитър Димов работи в Пловдивския университет. Романът е преведен на над 20 езика и донася на своя автор международна известност. На 24 септември от 13:00 ч. в Аудиторийния комплекс на Медицински университет - Пловдив ще се проведе Литературно четене на романа „Тютюн" в превод на чужди езици - френски, немски, руски, сръбски, украински, испански, гръцки, турски, японски и др. Проявата е традиционна за къща музей „Димитър Димов", която от няколко години организира такова четене по повод 26 септември - Европейски ден на езиците. Тази година събитието се организира съвместно с МУ - Пловдив, с участието на негови възпитаници - български и чуждестранни студенти.