Вицепрезидентът: Просветата и книжнината родиха българската нация
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2021 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът: Просветата и книжнината родиха българската  нация

Днес думите на любов и уважение са за българските учители, заяви Илияна Йотова, която откри новата учебна година в Осмо СУ „Арсени Костенцев" в Благоевград

/КРОСС/ „Българската нация оцеля през тъмните векове на робство благодарение на просветата. Просвещението и книжнината родиха и изградиха българската нация. Далеч преди зараждането на национално-освободителните борби, историята ни се пишеше от хора като Паисий, от тези, които прозряха, че пътят на знанието е пътят на развитие и успеха, от българското Възраждане." С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства учителите и учениците в Осмо средно училище „Арсени Костенцев" в Благоевград, където откри новата учебна година. Школото чества своя 40-годишен юбилей.

„Благодарение на вас и вашата благородна мисия я има и ще я има България", се обърна вицепрезидентът към учителите и подчерта, че през трудните времена на ограничителни мерки, когато шокът беше завладял всички, именно те успяха първи и най-бързо да трансформират процеса на обучение. „Дългът към просвещението във вашите сърца е по-силен от всяка криза", посочи Илияна Йотова и изтъкна, че учителите възпитават в добродетели, изграждат характери и личности. „Днес имате и още по-трудна задача - да опазите децата и младежите от опасностите на интернет, от фалшивите новини и ценности", заяви вицепрезидентът.

Към родителите Илияна Йотова се обърна с думите: С учителите сме съюзници в името на бъдещето на децата ни. Общата ни цел - да възпитаме достойни граждани на любимото ни Отечество, ще постигнем, когато сме единни.

На учениците вицепрезидентът пожела успехи и нестихваща обич към знанието. „Задача на нас, възрастните, е да ви осигурим безоблачно детство, да ви подаваме ръка за подкрепа и кураж", посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подари за училищната библиотека книги на акад. Антон Дончев.