Любопитни факти за традиционната българска кухня
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Септември 2021 16:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любопитни факти за традиционната българска кухня

/КРОСС/ Традиционната българска кухня е богата, автентична и древна. Макар в нея да са привнесени ястия от други култури, предвид историческото минало на българина, традиционните български ястия и продукти са толкова отличителни, че дори чужденците, посетили България и опитали традиционните ни гозби, ги разпространяват по цял свят.

Нашата кухня със сигурност е един от силните ни поводи за гордост. Тя в голяма степен отразява и отношението ни към дома и семейството, към народните традиции и вярвания, отразява нашия светоглед.

РАЗНООБРАЗИЕ

Традиционната българска кухня е изключително пъстра, разнообразна и невероятно вкусна. Характерни са туршиите, салатите, тестените изделия - цяла кулинарна палитра, студените и топли супи, яхниите с неизменния лук, топеници и разядки, гозбите с български подправки, както и специфични ястия, които можете да вкусите само в определени райони на страната, например родопските ястия.

Значителна част от ястията се приготвят по стари рецепти, предавани от поколение на поколение векове наред. Тези ястия са на почит и днес, макар някои от тях да носят и отпечатъка на времето с видоизмененията си.

ПРОДУКТИ

В страната се отглежда голямо разнообразие от плодове и зеленчуци с превъзходни вкусови качества. Когато пазаруваме в магазина също е добра идея да се придържаме към продуктите, отгледани и расли в наша почва. Българските марки в Kaufland предлагат свежест и автентични български съставки и продукти от български производители, пазещи традицията на българина за единение със земята. Една от българските марки е Брей!, за която традиционно българското е издигнато в култ. Марката предлага разнообразие от продукти - от кисело мляко и люти чушки до кайма и месни деликатеси.

ХРАНИ

У нас хлябът винаги е присъствал на масата. Той е светиня и символ на нашата кухня, заема особено място в почти всички обреди и народни традиции. За българина хлябът е символ на нещо свято и непокорно и затова трябва да се уважава и цени. От миналото до днес, различните видове хляб са се консумирали в съчетание и като допълнение на всички други ястия на трапезата. Но хлябът се е и се консумира и съвсем самостоятелно. Освен, че не сяда на трапезата без хляб, българинът приготвя погачи и пити за празник, дори гостите си посреща с хляб и сол или мед. От погачи до баници и обредни хлябове - тестените изделия в българската кухня заемат основно и почетно място.

Вече споменахме супите на българската кухня. Сгряващата душата течност, с изключителни съставки и подправки е част от традициите в българската национална кухня от незапомнени времена. Сред най-обичаните представители от групата на тези храни са шкембе чорбата, зеленчуковата супа, домашната пилешка супа и боб чорбата. От студените супи на особена почит е тараторът. Супите често са придружени на трапезата от овкусени или пресни, често и мариновани люти чушки. Топлата супа може да се обогати и с млян червен пипер, който според вкуса на похапващия отново може да бъде лют или апетитен.

Прясното мляко е основа за попара и редица десерти. Консумира се топло или студено. Към топлото мляко често се прибавя лъжица мед или захар. Киселото мляко пък ни прослави по целия свят и съвсем неслучайно. Вкусно и полезно, върви с почти всяко българско ястие и е неизменен другар на баницата в българската трапеза.

НАПИТКИ

Напитките в нашата традиция заемат не по-маловажно място от храната. От обредите и ритуалите се е появила и традицията за домашно производство на вино. Виното за българина е „течно злато" и точно това определение е дал народът на тази напитка. Вино по българските земи се е произвеждало още преди повече от 5000 години.

Днес според географското разположение на различните райони, в които се отглеждат лозя, можем да се гордеем с някои типично български сортове като: „Гъмза", „Червен мискет", „Широка мелнишка лоза", „Рубин", „Мавруд", „Памид" и „Димят".

Другата традиционна напитка пък дядовците ни наричат „огнена вода" и разбира се, това е ракията. Тя също е отличителен знак за българската кулинарна традиция.