НАСА тества нови скафандри, като ги обстрелва с огромно оръдие
Секция: Наука
15 Септември 2021 19:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА тества нови скафандри, като ги обстрелва с огромно оръдие

/КРОСС/ Американската космическа агенция НАСА тества своя нов лунен скафандър. Като част от това начинание, инженерите трябва да... стрелят по прототипа.

Тестването се осъществява с 12-метрово въздушно оръдие, чиято скорост е приблизително два пъти и половина от скоростта на звука. Целта е да се симулират извънземните опасности като удари от микрометеорити например.

"Ако обектът е под налягане, изтичането на кислород може да бъде катастрофално в зависимост от това колко голям и бърз е течът", коментира Майк Перейра от НАСА. "Този тип изпитания са от съществено значение за различни космически мисии, така че да се гарантира надеждността на оборудването."

Екипът също така прави оценка и на строителни материали, които бъдещите астронавти биха могли да използват за изграждане на постоянни жилища на Луната. Перейра и неговият екип все още анализират събраните данни, за да определят кои са най-добрите тъкани и материали, които космическата агенция ще използва за предстоящите си мисии "Артемида".