Член на ВМРО - Русе: Време е нови лица да застанат начело на ВМРО
Секция: Коментари
15 Септември 2021 17:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Член на ВМРО - Русе: Време е нови лица да застанат начело на ВМРО

/КРОСС/ Член на „ВМРО - БНД" при МО - гр. Русе - Иво Пазарджиев, публикува ИЗЯВЛЕНИЕ, в което критикува управлението на организацията на ВМРО от 2009 година насам.

Ето и пълния текст от изявлението (без редакторска намеса):


УВАЖАЕМИ СЪРАТНИЦИ,

Последните няколко години бяха изключително динамични за ВМРО. След успешната 2019 г. последваха събития, които значително понижиха авторитета на Организацията. Летните протести от 2020 г. катализираха нови обществено-политически нагласи, които за съжаление превърнаха ВМРО от управляваща партия в стремително сриващ се политически субект и нежелан партньор от останалите партии. Днес ВМРО е на дъното на общественото одобрение. Организацията дори не присъстваше в последните социологически проучвания. Считам, че причините за това са следните:

ВМРО понесе негативи от участието си в изпълнителната власт, което е разбираемо, когато става въпрос за бедна държава като България, където повечето от хората не живеят добре. Под ръководството на лидера на ВМРО в Министерство на отбраната бяха извършени редица правилни и полезни за държавата действия. За съжаление липсваше комуникация с обществото за постиженията в МО. Лидерът на ВМРО беше подложен на ожесточен черен PR от опоненти и уж-съюзници. Неглижирането на този процес доведе до абсолютния успех на калната кампания. Днес, за голяма част от обществото, образът на лидера е окалян и отблъскващ. Налице бяха изключително лоши кадрови решения в Министерството на околната среда и водите, за които ВМРО също понесе политическите негативи. През годините липсваха дори и наченки за изграждане на банка от кадри, които да бъдат реализирани от ВМРО на властови позиции. Вместо това се даваше път на външни хора със спорна репутация и експертност.

Летните протести от 2020 г. действително катализираха нови обществено-политически нагласи в голяма част от българите. Считам, че те бяха проспани и отново неглижирани. Липсваше дори позиция от наша страна при избора на спорната фигура на Главния прокурор. Протестите бяха умело използвани за рестартиране на стари политически лица, както и за реализация на нов партиен проект, който отдавна се очакваше. Вместо да усети пулса на обществото и да поеме нов и правилен курс за Организацията, лидерът на ВМРО г-н Каракачанов еднолично реши да застане до неприемливата вече фигура на Бойко Борисов и да подкрепим оставането му на власт. Това действие беше умело използвано от Борисов, който официално заяви, че остава във властта заради подкрепата на партньорите.

Неприличното сближаване с ГЕРБ и заявката за управление отново с тях повлия изключително негативно на резултата от изборите, проведени на 04.04.2021 г. Борисов вече беше изхабен политически, а хората уморени и пострадали от здравната криза. Нелепо беше в изборната нощ, когато социологическите агенции прогнозираха, че ВМРО е на ръба на прага за влизане в парламента, отново прибързано да се заявява, че първото нещо, което ще направим, е да разговаряме с ГЕРБ.

Безкрайната раздяла с Валери Симеонов, чието арогантно поведение отдавна го беше превърнало в неприемлив партньор, позволи всички негови негативи да бъдат понесени от ВМРО.

След проведените избори на 04.04.2021 г. за ВМРО беше останал поне моралният ореол като най-голяма политическа сила в патриотичния сектор, както и достойнството от самостоятелно явяване, а не в безпринципни коалиции. Съюзяването за следващите избори с подсъдимия Веселин Марешки, както и монтирането на лица със спорна репутация на челни места в големи райони като уж „гражданска квота" направи така, че ВМРО да се намира в абсолютната безпътица. Безпринципните коалиции и включването на компрометирани фигури в листите ни лека-полека ще отблъсне стойностните лица, които да участват като гражданска квота, като например създателят и продуцент на ансамбъл „Българе" - хореографът Христо Димитров.

Върху Организацията има наслоено усещане за нагаждачество и келепир. За съжаление ВМРО има сериозни „традиции" във формирането на безпринципни коалиции. Много от нас усетиха дежавю след брака с Марешки и спомняйки си 2009 г. Тогава имаше избори за членове на европейския парламент и за народно събрание през един месец. На изборите за европарламент бяхме в остра конфронтация с лицето Яне Янев - лидер на РЗС, който обясняваше, че ще товари хора на камионетки, за да реализира бързо правосъдие. Само месец по-късно ВМРО участваше в листите на РЗС... Не сме забравили коалициите с Бареков, Ковачки, Софиянски и всякакви земеделци.

Каква е перспективата пред нас за предстоящите два избора - президентски и парламентарни? Отново безпътица. Към момента самостоятелно можем да разчитаме на едва 40-50 хиляди гласа. За да видим светлина в тунела, са необходими бързи и решителни действия.

Единствено резките движения могат да дадат необходимия рестарт на Организацията. Днес все повече е необходим дебат относно лидерството във ВМРО!

Считам, че Красимир Каракачанов безспорно е дал много на ВМРО. Ние като общност сме длъжни да съхраним авторитета му, като му отдадем необходимото уважение като към почетен председател. При тази странна и несигурна обществено-политическа обстановка най-приемливо за всички нас би било Организацията да бъде съпредседателствана от трима изявени наши съратници (триумвират), каквато всъщност е старата традиция във ВМРО.

Бързата промяна на ръководството е единственото, което можем да направим, за да имаме дори минимален шанс за достойно представяне на предстоящите избори. Към момента в България няма политически субект, чиито лидер да не е сменян над 20 години. Време е нови лица да застанат начело на Организацията! Само така ще дадем ясен сигнал на обществото за подмладяване, промяна и скъсване с негативизма от управлението!